Buurtcomputer is een vrijwilligersproject dat de digitale kloof in onze gemeente kleiner wil maken. Vandaag zijn laptop en smartphone onmisbaar geworden. Mensen die geen toegang hebben tot digitale media of geen computervaardigheden hebben, dreigen uitgesloten te worden uit het maatschappelijk leven. Wil je graag je digitale vaardigheden opkrikken?
Je kan bij de Buurtcomputer terecht voor individuele hulp tijdens vrije inloopmomenten én voor gratis computerlessen in groep.

Openbare computerruimte

In de openbare computerruimtes kan je gratis gebruik maken van internettoegang en computers. Je vindt openbare computerruimtes op volgende adressen:

- Huis van de Sociale Economie - Stationsplein 17/19 - van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur en op donderdag ook van 14 tot 18 uur

- bibliotheek - Vrijheidsstraat 11 - tijdens de openingsuren

- de Palaver - Seringenlaan 1 - tijdens de kantooruren

 

Vrije inloop

Onze vrijwilligers staan klaar om een antwoord te bieden op al je digitale vragen.   Er is begeleiding voorzien op volgende momenten:

- op dinsdag van 14 tot 15.30 uur in de bibliotheek

- op woensdag van 14.30 tot 16.30 uur in de Palaver

- op donderdag van 9 tot 12 uur in het Huis van de Sociale Economie

Lukt het je niet om tijdens deze momenten langs te komen? Geen probleem, geef een seintje en er wordt een afspraak voor jou geregeld met een begeleider op het moment van jouw keuze. Maak hier een afspraak

 

Gratis computerlessen

Vanaf september hebben de vrijwilligers weer een mooi aanbod aan nieuwe opleidingen klaar. Alle lessen vinden plaats in de bibliotheek, Vrijheidsstraat 11. Elke initiatie is gratis en is beperkt tot maximaal 9 deelnemers. De inschrijvingen starten op dinsdag 30 augustus in de bibliotheek (tussen 19 en 21 uur).  
Kan je niet aanwezig zijn op onze startavond? Dan kan je vanaf 31 augustus inschrijven:
- via een mailtje naar buurtcomputer@denderleeuw.be (geef zeker je naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en de        initiaties (maximaal 3) waarvoor je wil inschrijven). 
- door langs te komen tijdens de openingsuren van de bibliotheek 
- tijdens de vrije inloopmomenten in het Huis van de Sociale Economie, de Palaver of de bibliotheek

 

Computer en internet

Mynexuzhealth – Zelf je medisch dossier beheren
Donderdag 15 september | 19.30 tot 22 uur | bibliotheek

Als patiënt heb je het recht je medisch dossier in te kijken. Je hebt ook de mogelijkheid om afspraken te maken, je geplande afspraken te raadplegen, je medische ingrepen te verifiëren, je medische beeldvorming te bekijken, je voorgeschreven medicatie te raadplegen. Via je eigen medisch dossier kan je zelfs koppelingen maken naar het medisch dossier van derden (partner, ouders, kinderen). Komen aan bod in deze initiatie: installatie van de app op je smartphone, installatie van de webinterface als app op je computer, aanvragen toegang tot het dossier van derden …

Opgelet: Itsme moet vooraf geïnstalleerd zijn als je deze initiatie wil volgen met de smartphone. Heb je hierbij hulp nodig? Kom dan langs in de vrije inloop.

 

Doe meer met je tablet en smartphone

Relive
Dinsdag 25 oktober | 19.30 tot 22.00 uur | bibliotheek
Zaterdag 29 oktober | 10 tot 12.30 uur | Wellemeersen (praktijkles)

Als je graag fietst, loopt, wandelt of de buitenlucht opzoekt voor een andere sport, dan is Relive de perfecte app voor jou. En het is nog gratis ook! Ga naar buiten, neem je activiteit op, maak foto's via de app en geniet van het moment. Klaar? Tijd om je video in 3D te maken! Relive combineert de opgenomen data met Google Earth tot een prachtig filmpje. Zo zie je waar je langs kwam, alsof je met een drone boven de route zweeft. Jouw activiteiten zagen er nooit zo cool uit.

Opgelet: Relive moet vooraf geïnstalleerd zijn als je deze initiatie wil volgen. Heb je hierbij hulp nodig? Kom dan langs in de vrije inloop.

 

Op stap met een wandelapp
Donderdag 27 oktober | 19.30 tot 22.00 uur | bibliotheek
Zaterdag 29 oktober | 10.00 tot 12.30 uur | Wellemeersen (praktijkles)

Het is hip om met een wandelapp op pad te gaan. Er is dan ook een overvloed aan apps. Wij hebben er één (gratis) uitgelicht, Guru Maps, die alle functies aanbiedt om wandelroutes op te laden en ook zelf jouw traject te registreren zonder internet. Tevens krijg je ook tips om bestaande wandelroutes op te zoeken en te installeren op jouw smartphone. Op dag twee zal de theorie omgezet worden in praktijk en gaan wij samen op stap in Denderleeuw om zelf een traject vast te leggen en ondertussen te genieten van mooie plekjes.

Opgelet: Guru Maps moet vooraf geïnstalleerd zijn op je smartphone. Heb je hierbij hulp nodig? Kom dan langs tijdens de vrije inloop.

 

Apple iOS
Donderdag 8 december | 19.30 tot 22.00 uur | bibliotheek

Heb je een draagbaar Apple-toestel (iPhone of iPad) maar zou je er graag wat meer uithalen? In deze initiatie lichten we de meest gebruikelijke functies  toe. Breng je eigen toestel mee!

 

Doe meer met je computer

Bestanden ordenen doe je zo!
Dinsdag 20 september | 19.30 tot 22.00 uur | bibliotheek

Duizenden foto’s, honderden films en een massa Word- en Exceldocumenten. Al die bestanden ordenen kan een hele klus zijn. Wij leren je hoe je dat het beste aanpakt.

 

Windows 10 voor mensen met een beperking
Donderdag 6 oktober | 19.30 tot 22 uur | bibliotheek

De toegankelijkheidsfuncties van Windows 10 zijn ontworpen om je te helpen Windows 10 te zien, te horen en te gebruiken. Belangrijke verwezenlijkingen zijn de verteller, vergrootglas, hoog contrast, ondertiteling, toetsenbord en muis. Elk van deze functies bevat aanpassingsmogelijkheden die zijn ontworpen om je toegang tot de computer te verbeteren en vooral te vergemakkelijken. Heb je zelf een (visuele of auditieve) beperking of ken je iemand in je omgeving met een beperking, dan is het zeker de moeite waard om de toegankelijkheidsfuncties van Windows 10 eens uit te proberen.

 

Google foto's
Donderdag 17 november | 19.30 tot 22 uur | bibliotheek

Iedereen die een Google-account heeft, kan ook afbeeldingen opslaan in Google foto's. Dit is niet alleen een opslagruimte, maar je kan ook jouw foto's bewerken, albums aanmaken, externe afbeeldingen opladen, foto's delen met anderen ....

 

Wenskaarten ontwerpen op je pc
Donderdag 1 december | 19.30 tot 22.00 uur | bibliotheek

Eén van de eenvoudigste ontwerpprogramma’s is Canva. Met deze gratis online tool is vormgeven een koud kunstje, zelfs als je geen design skills hebt. Je kan het werkelijk overal voor gebruiken: Facebook- en blogposts, website headers, banners, posters, (online) advertenties, fotocollages en zelfs facturen. Jij bepaalt het formaat, de foto, het lettertype en de tekst, Canva doet de rest.

Opgelet! Om deze initiatie te kunnen volgen heb je een Google account nodig én je paswoord. Heb je dit nog niet en wens je hierbij hulp? Contacteer ons of kom eens langs tijdens onze vrije inloopmomenten.

Ondervind je problemen bij het vooraf downloaden van Itsme, Guru Maps of Relive of bij het aanmaken van een Google account?  Kom dan gerust langs tijdens een van de vrije inloopmomenten.

 

Vrijwilligers van de Buurtcomputer