Buurtcomputer is een project om de digitale kloof in onze gemeente actief te helpen verkleinen. In onze huidige maatschappij is het gebruik van nieuwe media immers onmisbaar geworden. Ze vormen een onderdeel van ons dagelijks leven. Mensen die er geen toegang toe hebben of geen computervaardigheden hebben, dreigen uitgesloten te worden.

BuurtComputer20.png

Openbare computerruimtes 

Onze vrijwilligers staan steeds vol enthousiasme klaar om bezoekers te ontvangen in twee openbare computerruimtes. Iedereen is welkom om langs te komen en kennis te maken met Buurtcomputer. Tijdens de vrije inloopmomenten kunnen de vrijwilligers u individueel begeleiden bij uw vragen. Er is begeleiding voorzien op volgende momenten:

 • In het Huis van de Sociale Economie (Stationsplein 17-19): elke maandag & donderdag van 09.00 tot 12.00 uur
 • In de bib (Vrijheidsstraat 11): elke maandag van 14.00 tot 15.30 uur

Op afspraak

Lukt het u niet om tijdens deze openingsmomenten te komen?

Geen probleem, geef een seintje en er wordt een afspraak voor u geregeld met een begeleider op het moment van uw keuze:

Gratis computerlessen

Daarnaast worden er ook op regelmatige basis gratis computerlessen georganiseerd. De nieuwe initiaties van de Buurtcomputer gaan in september 2020 van start. De Buurtcomputer biedt een uitgebreid aanbod van gratis computerinitiaties aan. Je hebt ruime keuze uit lessen over Instagram, smartphonefotografie, Kopen en verkopen op het internet e.d. Je kan de folder hier raadplegen.

Hoe schrijf ik in?

Kom langs in één van onze computerruimtes om je VOORAF te laten inschrijven. Inschrijven voor deze initiaties kan je in de bibliotheek tijdens de openingsuren en tijdens de vrije inloop in het Huis van de Sociale Economie en in de bibliotheek .

 

KOMENDE INITIATIES

Wat gebeurt er achter mijn scherm? 

Je gebruikt al geruime tijd een computer of smartphone maar je ziet door de bomen het bos niet meer? In deze initiatie leer je hoe een computer werkt. Wat is hardware en software? Hoe werkt een dataverbinding? Wat staat er op mijn harde schijf en wat staat er in de cloud? In deze driedelige initiatie krijg je antwoord op alle technische vragen in het computergebeuren.

 • Praktisch: op donderdag 3, 10 en 17 september van 19:30 tot 21:30 in de bibliotheek.

                      

Kopen en verkopen op het internet 

Je hebt het vast al gemerkt: mensen shoppen vandaag steeds meer online. In deze initiatie bespreken we hoe je via een app een ticket kan kopen voor de bus, hoe je met je smartphone kan betalen bij de slager en waar je online een mooi geschenk kan kopen.

 • Praktisch: op dinsdag 22 september van 19:30 tot 22:00 in de bibliotheek.

                      

EHBO van de computer 

Help! Mijn laptop start niet meer... Hoe kan ik nagaan of mijn laptop nog te redden valt? In deze initiatie komen de meest voorkomende hard- en softwareproblemen aan bod. We staan hierbij vooral stil bij de mogelijke oplossingen. 

 • Praktisch:  op dinsdag 6 oktober van 19:30 tot 22:00 uur in de bibliotheek.

                      

Fotobewerking met Snapseed

Snapseed  is  een  intuïtieve  app  voor  fotobewerking.  Met deze app kan je eenvoudige bewerkingen doen zoals  het  contrast,  de  verzadiging  of  de  helderheid  aanpassen. Daarnaast kan je de foto’s ook bijsnijden, transformeren  en  talloze  filters  toepassen.  Opgelet!  Vergeet je Android smartphone of je iPhone niet (met een volle batterij).

 • Praktisch: op dinsdag 13 oktober van 19:30 tot 22:00 in de bibliotheek.

                      

Snapseed voor gevorderden 

Heb  je  reeds  de  cursus “Fotobewerking met Snapseed” gevolgd of heb je al een account maar wil je je kennis over Snapseed verder uitbreiden? Schrijf je dan in voor deze  initiatie.  Opgelet!  Vergeet je Android smartphone of je iPhone niet (met een volle batterij).

 • Praktisch:  op dinsdag 20 oktober van 19:30 tot 22:00 uur in de bibliotheek.

                      

Smartphonefotografie

Waarin verschilt smartphonefotografie van “traditionele” fotografie? Hoe kan je meer uit je smartphone halen met eenvoudige trucs of een extra app? Hoe kan je de klassieke technieken van de fotografie gebruiken met een smartphone? In de initiatie krijg je antwoord op al deze vragen.

 • Praktisch:  op dinsdag 10 november van 19:30 tot 22:00 uur in de bibliotheek.

                      

Werken in de cloud met Google Drive

Met Google Drive worden documenten in de cloud veilig opgeslagen. Het is een virtueel kantoor dat het mogelijk maakt om samen met anderen te werken aan documenten, spreadsheets, presentaties, tekeningen en formulieren. Nadat je deze initiatie hebt gevolgd heb je overal toegang tot al je data.

Opgelet! Om deze initiatie te kunnen volgen heb je een Google-account nodig. Vergeet ook je wachtwoord niet. Heb je deze nog niet en wens je hierbij hulp? Contacteer ons of kom eens langs tijdens onze vrije inloopmomenten.

 • Praktisch:  op zaterdag 14 en 21 november van 9:30 tot 12:00 uur in de bibliotheek.

                      

Instagram voor beginners 

Wil jij helemaal mee zijn met de social-media-hype? Dan mag Instagram zeker niet ontbreken in jouw app-collectie! Tijdens deze initiatie maken we samen een account aan en ontdekken we vervolgens wat Instagram allemaal kan. Van creatief aan de slag gaan met je eigen foto’s en filmpjes en het delen van activiteiten met vrienden en familie tot het volgen van accounts over de hele wereld. Breng alvast je smartphone of tablet mee. Opgelet! Deze initiatie bestaat uit 2 sessies.

 • Praktisch: op donderdag 19 en 26 november van 19:30 tot 22:00 in de bibliotheek.

                      

Instagram voor gevorderden

Heb je reeds de cursus Instagram voor beginners gevolgd of heb je al een account maar wil je je kennis over Instagram verder uitbreiden? Schrijf je dan in voor deze initiatie. Breng alvast je smartphone of tablet mee. Opgelet! Deze initiatie bestaat uit 2 sessies.

 • Praktisch: op donderdag 1 en 8 december van 19:30 tot 22:00 in het Koetshuis.

                      

 

Breng je foto's tot leven...

Laat iedereen op een leuke manier meegenieten van je foto’s, zet ze om in een videopresentatie, voeg er wat leuke achtergrondmuziek aan toe, of maak er een slideshow van. Je kan er zelfs tekst aan toevoegen.....en nog veel meer. Een aanrader om creatief met foto's om te gaan!

 • Praktisch: op donderdag 17 december van 19:30 tot 22:00 in het Koetshuis.