De palimpsesten

De palimpsesten
Besprekingen
De absurditeit van de genialiteit
Aleksandra Lun schreef een knotsgek boek vol raadsels en verwijzingen. De palimpsesten laat je niet los.
Wat een vreemd boek is dit! Subversief, absurd, experimenteel, radicaal, therapeutisch, knotsgek. Een mislukte Poolse schrijver die dierenarts had willen worden komt terecht in een psychiatrisch ziekenhuis in België, 'een gastvrij land dat al een jaar zonder regering zit'. Zijn naam is onuitspreekbaar: Czesław Przęśnicki. Zijn eerste boek, geschreven in het Antarctisch (een taal die niet bestaat), was een flop. Zijn tweede (over een stuntman) schrijft hij in de badkamer van de cel waarin hij is opgesloten samen met een priester die geobsedeerd is door concentratiekampen, communistisch Oost-Europa en vogels. Bij gebrek aan iets anders schrijft Czesław op een oud exemplaar van De Standaard.
Hij werd geïnterneerd omdat hij schrijft in talen die niet zijn moedertaal zijn - uiterst onbeschoft volgens de psychiaters. Herhaaldelijk vernemen we wat voor een beroerd seksleven de man, die homoseksueel is, heeft. Ieder hoofdstuk verloopt op dezelfde manier: de schrijver ontwa…Lees verder
De palimpsesten
Eerste zin. Mijn naam is Czeslaw Przesnicki, ik ben een miserabele immigrant uit Oost-Europa en een mislukt schrijver, ik heb al tijden geen seks gehad en ben opgenomen in een gesticht in België, een land dat al een jaar zonder regering zit.
Wie elke nacht van Karol Józef Wojtyla droomt, beter bekend als paus Johannes Paulus II, zit waarschijnlijk wel op zijn plaats in de psychiatrie. Misschien ligt het aan zijn religieuze kamergenoot, misschien ligt het aan het feit dat hij stapelgek is. Aan waanbeelden in elk geval geen gebrek: de patiënt in kwestie beweert dat hij met Ernest Hemingway samenwoonde en een vampierenroman in het Antarctisch schreef maar verbannen werd door de lokale schrijversbond en zo in een Luikse inrichting belandde. Tijdens de gesprekken met zijn psychiater komt de volledige wereldliteratuur, van Beckett tot Nabokov, op bezoek, en de dag eindigt met een kalmeermiddel.
Tot zover De palimpsesten , het afgeraffelde debuut van de Poolse Aleksandra Lun. Op de achterflap prijken woorden als ‘wervelend’ en ‘geestig’, maar ‘saai’ en ‘belegen’ had ook gekund. Met elke literaire grootmeester die Lun vermeldt, groeit de ergernis: had ik maar e…Lees verder