Boek
Nederlands
Salvo Montalbano, politiecommissaris op Sicilie͏̈, vindt twee ernstig beschadigde vrouwelijke opblaaspoppen en vervolgens het dode lichaam van een ontvoerd meisje.
Titel
Jacht op de schat
Auteur
Andrea Camilleri
Vertaler
Hilda Schraa Rianne Aarts
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La caccia al tesoro
Uitgever
Amsterdam: Serena Libri, 2019
259 p.
ISBN
9789076270937 (paperback)

Besprekingen

Een Siciliaanse mopperkont om van te houden

Andrea Camilleri.

Afgelopen juli overleed Andrea Camilleri op 93-jarige leeftijd aan een hartaanval. Italië rouwde, zijn fameuze creatie Salvo Montalbano leeft gewoon voort. Hij, de Siciliaanse Columbo, moet in Jacht op de schat weer heel wat krankzinnige kwesties oplossen, maar daar gaat het in deze deeltjes eigenlijk niet om. Waar het om gaat, is dat commissaris Montalbano een mopperkont is om van te houden. 's Nachts voert deze vijftiger onnavolgbare gesprekken met zichzelf op de veranda ('... sprak de andere Montalbano') die hem helpen structuur te ontdekken in ondoorzichtige kwesties. Hij heeft als connaisseur een vaste tafel bij Enzo, de restauranthouder in het fictieve plaatsje Vigàta, en zit in een latrelatie met zijn jeugdliefde Livia Burlando, die hij evenwel nooit ziet. In zijn vrije tijd leest hij graag Simenon, die van inspecteur Maigret. Bijzaken als hoofdzaak, met even scherpe als achteloze observaties over Italiaanse politiek, kerk en mentaliteit. Inmiddels zijn twintig d…Lees verder

Jacht op de schat

Eerste zin. Dat Gregorio Palmisano en zijn zus Caterina al van kleins af aan fervente kerkgangers waren, wist heel het dorp.

Nadat bij de excentrieke broer en zus Palmisano de stoppen zijn doorgeslagen en ze op voorbijgangers zijn beginnen te schieten, treft de politie onder leiding van commissaris Salvo Montalbano in hun appartement een verzameling kruisbeelden en een oude opblaaspop aan, veelgebruikt en vaak hersteld. Niet veel later vindt Montalbano een bijna identiek seksattribuut in een afvalcontainer en ontvangt hij raadsels waarin de opdrachtgever Montalbano’s briljante geest uitdaagt om op schattenjacht te gaan. De jacht verandert in een sinistere race tegen de klok wanneer een jong meisje wordt ontvoerd.

Thrillerfans die het gehad hebben met uitzinnige plots en seriemoordenaars die elkaar qua inventiviteit de loef afsteken, kunnen zich deze maand troosten met de nieuwe Varg Veum of deze nieuwe commissaris Montalbano. Montalbano, die ook wel de Siciliaanse Maigret wordt genoemd, is aan zijn laatste avonturen bezig: schrijver Andrea Camilleri is in juli overleden. Je weet dat het eind…Lees verder

In een fictief Siciliaans dorp duiken vlak na elkaar twee ernstig beschadigde vrouwelijke opblaaspoppen op. Als commissaris Salvo Montalbano (57 jaar, zijn leeftijd is een dingetje) daarop enkele mysterieuze gedichten ontvangt, gaat hij de uitdaging aan om te achterhalen wat de schrijver ervan van hem wil: ze spelen samen een spel. Een paar dagen later vindt Montalbano op die manier het dode lichaam van een ontvoerd meisje. Dit is de twintigste titel* rond Montalbano, die net als alle andere personages niet nader wordt geïntroduceerd. De boeken vormen de basis voor een tv-serie. De sfeer is enigszins oubollig, maar voor wie ervan houdt, is de Italiaanse levenshouding met veel en vaak uit eten gaan aardig getroffen. Hier en daar zijn er hilarische scènes met de telefonist van de politie en de opblaaspoppen. Niet heel spannende maar wel genoeglijke lectuur voor een breed publiek dat niet te veel eisen stelt. De auteur (1925-2019) begon zijn carrière als regisseur. Ruime interlinie.

Een atypische Montalbano

Nieuw deel in de legendarische detectivereeks van de vorig jaar overleden Andrea Camilleri

Op 17 juli van het afgelopen jaar overleed Andrea Camilleri (1925-2019). In juni 2018 had de stokoude Camilleri nog geschitterd in het Griekse theater van Syracuse met zijn 'Gesprek met Tiresias'. Net als de Homerische ziener was Camilleri de laatste jaren van zijn leven blind, maar juist daardoor zag hij de wereld veel scherper.

Na een carrière als scenarioschrijver, regisseur en dramaturg bij de Italiaanse staatstelevisie (RAI) en een heel oeuvre van historische romans, begon de bijna 70-jarige Camilleri in 1994 met het schrijven van detectives. Het duurde niet lang of zijn inspecteur Salvatore Montalbano uit het fictieve Siciliaanse stadje Vigáta werd wereldberoemd. Inmiddels zijn er liefst 27 Montalbano's gepubliceerd.

Camilleri lezen is bijzonder vermakelijk en onderhoudend. Opvallend is allereerst zijn virtuoze spel met taal. Speciaal voor zijn detective Montalbano creëerde Camilleri een nieuwe taal uit standaard-Italiaans, verschillende diale…Lees verder

Over Andrea Camilleri

CC BY 2.0 - Foto van/door TeatroGe, derivate from a work by Associazione Amici di Piero Chiara

Andrea Calogero Camilleri (Porto Empedocle, 6 september 1925 – Rome, 17 juli 2019) was een Italiaans schrijver. Zijn detectiveromans over inspecteur Montalbano zijn in meerdere talen vertaald en vormen de basis van een televisieserie.

Levensloop

In 1944 begon Camilleri met een studie literatuur, die hij overigens niet afmaakte, en begon gedichten en korte verhalen te publiceren. In 1945 won hij daarvoor de "Premio St Vincent". Ook werd hij lid van de Italiaanse Communistische Partij. Van 1948 tot 1950 studeerde Camilleri toneel- en filmregie aan de Accademia Nazionale d'Arte Drammatica 'Silvio d'Amico' en begon te werken als scenarioschrijver. Hij regisseerde toneelstukken van Luigi Pirandello en Samuel Beckett.

In 1957 trouwde hij met Rosetta Dello Siesto, met wie hij drie kinderen kreeg. Bij de RAI werkte Camilleri aan diverse producties, zoals Inspecteur Maigret. In 1977 keerde hij terug naar de Accademia 'Silvio d'Amic…Lees verder op Wikipedia

Suggesties