Het leven van Guastavino en Guastavino

Andrés Barba (auteur), Irene van de Mheen (vertaler), Jos Kockelkoren (vertaler)
Een Valenciaanse architect reist in 1881 met zijn zoon naar New York om de techniek van het tamboerijngewelf te patenteren, en groeit gaandeweg uit tot een nationaal icoon.
Titel
Het leven van Guastavino en Guastavino
Auteur
Andrés Barba
Vertaler
Irene van de Mheen Jos Kockelkoren
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Vida de Guastavino y Guastavino
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
127 p.
ISBN
9789403148717 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Twee levens voor de prijs van een

Het leven van Guastavino en Guastavino is een biografie over de onmogelijkheid om een biografie te schrijven. Andrés Barba doet het met zeldzame stilistische bravoure.

Sommige auteurs schrijven steeds hetzelfde boek, andere doen hun best om telkens iets nieuws te verzinnen. Andrés Barba behoort tot de tweede soort. De Madrileense schrijver, die in 2001 doorbrak met Het ­zusje van Katia, rekende in de bekroonde roman Republiek van licht af met de mythe van de kinderlijke onschuld, met over­donderend succes. En aangezien Barba er de man niet naar is om verder te teren op een beproefde succesformule, gooide hij het roer vervolgens helemaal om. In Het ­leven van Guastavino en Guastavino waagde hij zich aan een biografie, maar dan wel eentje van de eigenzinnige soort. Elke levensbeschrijving, hoe goed gedocumenteerd ook, is onvermijdelijk fictie, luidt het in zijn woord vooraf, want een biograaf kent een mensenleven een vorm en be­tekenis toe die het in werkelijkheid niet heeft. Dat heeft de auteur geleerd van Jorge Luis Borges, door wie hij zich dankbaar heeft laten inspireren.

Schelmenroman

Het levensverhaal van …Lees verder

Bouwval

Andrés Barba raakt gefascineerd door het levensverhaal van twee Spaanse architecten. Helaas levert dat een boek vol betonrot op.

‘Je kunt van de biografie zeggen wat Borges van de barok zei: het is een genre dat zijn mogelijkheden heeft uitgeput en daarom grenst aan de karikatuur.’ Al in zijn voorwoord twijfelt Andrés Barba aan het opzet van zijn eigen boek. Een biografie schrijven van vader en zoon Guastavino lijkt een onmogelijke taak. Met de beschikbare informatie kun je namelijk meerdere levenslopen construeren, afhankelijk van hoe je het bronmateriaal schikt. Dus verontschuldigt Barba zich op voorhand: daar waar data ontbreken, zal fictie de leemtes vullen. Op zich een legitieme spreidstand voor een romancier, alleen jammer dat Barba op die manier tussen twee stoelen in kukelt. Het nieuwe boek van Andrés Barba, nochtans auteur van het verbluffende Republiek van Licht , is uiteindelijk noch biografie, noch roman.

Het verhaal van vader Guastavino bevat nochtans voldoende materiaal voor een schelmenroman. De man die in 1881 Valencia ontvlucht, samen met zijn gelijknamig zoo…Lees verder

Een biografische historische novelle over architectuur, maatschappelijk succes en de complexe relatie tussen een vader en zoon. Zonder een woord Engels te spreken, maar met veertigduizend dollar op zak, reist de Valenciaanse architect Rafael Guastavino in 1881 samen met zijn zoon naar New York om de bijzondere techniek van het tamboerijngewelf te patenteren. Rafael werkt aan iconische gebouwen als het Grand Central Station en de St. John the Devine, en wordt tegen alle verwachtingen in een nationaal icoon. Zijn zoon zet alles op alles om zijn vader niet alleen te evenaren, maar hem zelfs te verpletteren met zijn eigen succes. ‘Het leven van Guastavino en Guastavino’ is in een soepele, poëtische stijl en met gevoel voor ironie geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Andrés Barba (1975) is een Spaanse romancier, dichter en essayist. Met zijn romans won hij diverse prijzen, waaronder de prestigieuze Premio Heralde de Novela. In 2020 verscheen de vertaling van de vee…Lees verder