Boek
Nederlands

Dit zijn geen aardige mensen : twee vermoorde zwarte jongens, een groep verdachte witte boeren, het proces dat een ...

Andrew Harding (auteur)

Dit zijn geen aardige mensen : twee vermoorde zwarte jongens, een groep verdachte witte boeren, het proces dat een ...

Reconstructie van de gang van zaken rond het proces tegen een groep Zuid-Afrikaanse blanke boeren, die werden aangeklaagd voor de moord op twee zwarte jongens.
Titel
Dit zijn geen aardige mensen : twee vermoorde zwarte jongens, een groep verdachte witte boeren, het proces dat een Zuid-Afrikaanse stad verscheurt
Auteur
Andrew Harding
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
These are not gentle people : two dead men, forty suspects : the trial that broke a small South African town
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Balans, © 2020
284 p.
ISBN
9789463820714 (paperback)

Besprekingen

De waarheid in een verscheurd land

Andrew Harding legt de breuklijnen in Zuid-Afrika bloot aan de hand van een proces.

Op 6 januari 2016 gaan twee zwarte jongemannen op klaarlichte dag langs bij een oude blanke boer in Parys, een stadje nabij Johannesburg in Zuid-Afrika. Ze hebben nog geld van hem te goed. De confrontatie loopt uit de hand en de oude man meldt via een app aan familie en vrienden dat hij overvallen wordt. Ruim veertig boeren uit de buurt reageren op de noodoproep en krijgen de zwarte jongemannen te pakken. 'We hebben ze! Twee kaffers. We hebben ze!', berichten ze triomfantelijk. De politieman die langskomt stelt vast dat de twee danig toegetakeld zijn, maar nog leven. De volgende dag zijn ze allebei overleden.

De Engelse journalist Andrew Harding, die al lang in Zuid-Afrika woont, dacht er eerst aan om een boek te schrijven over het proces van Oscar Pistorius, de ' bladerunner' die veroordeeld werd voor de moord op zijn vriendin. Maar die gemediatiseerde zaak ging in se niet over Zuid-Afrika.

Toen hij hoorde van het proces tegen zeven verdachten van een dubbele moord, …Lees verder

In Parys, Zuid-Afrika, wordt een groep blanke boeren aangeklaagd voor de moord op twee zwarte jongens. Na de dood van de twee zwarte jongens Simon en Samuel begint een proces waarin de waarheid naar boven zal moeten komen. Het verhaal is in romanvorm geschreven, maar – ondanks een vlot begin – sluipt al heel snel een verslaggevende manier van schrijven in het verhaal. Er wordt vaak gewisseld tussen de perspectieven van alle betrokkenen, zodat ieders visie aan bod komt. Toch zorgt dat niet voor meer diepgang. Het is duidelijk dat de auteur de vele tegenstellingen en interpretaties aan bod wil laten komen, maar dit gebeurt te krampachtig, waardoor er weinig blijft hangen. In een nawoord komt de verduidelijking dat dit over een waargebeurd verhaal gaat, wat sommige stilistische keuzes verklaart, maar het des te meer jammer maakt dat er zo weinig impact is. De mix tussen verhalend en verslaggevend schrijven is daar verantwoordelijk voor.