Boek
Nederlands

De verschrikkelijke meneer Gom heeft een plan

Ook verschenen als Je bent een slecht mens, meneer Gum!

Andy Stanton (auteur), Mattias De Leeuw (illustrator), Edward van de Vendel (vertaler)
+1
De verschrikkelijke meneer Gom heeft een plan
×
De verschrikkelijke meneer Gom heeft een plan De verschrikkelijke meneer Gom heeft een plan

De verschrikkelijke meneer Gom heeft een plan

Ook verschenen als Je bent een slecht mens, meneer Gum!

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Meneer Gum haat kinderen, dieren en vriendelijkheid. Zijn huis is een puinhoop, maar zijn tuin is keurig. Tot hond Sjaak de tuin overhoop haalt. Meneer Gum wordt wel heel boos. Vanaf ca. 8 jaar.
Titel
De verschrikkelijke meneer Gom heeft een plan
Ook verschenen als
Je bent een slecht mens, meneer Gum!
Auteur
Andy Stanton
Illustrator
Mattias De Leeuw
Vertaler
Edward van de Vendel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
You're a bad man, Mr. Gum!
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2017
187 p. : ill.
ISBN
9789401447584 (hardback)

Besprekingen

Absurdisme op de spitsMeneer Gum heeft een hekel aan "kinderen, dieren, leuke dingen en aan mais [sic] die aan de kolf zat." Meteen is de toon gezet van dit knettergekke verhaal waarin, net als in de geciteerde opsomming, elke wending een absurd staartje kan krijgen. Zoals typisch is voor dit soort verhalen, wordt de typering van meneer Gum doorgezet en krijg je een uitvoerige beschrijving van zijn gemene uiterlijk en vooral van zijn smerige gewoontes ("hij pulkte in zijn neus en at op wat hij eruit haalde"). Vreemd genoeg heeft meneer Gum een keurig verzorgde tuin. Alhoewel, in de absurde logica van dit verhaal valt dat te verklaren: in zijn badkuip leeft nl. een boze fee, die hem mept met een koekenpan als hij het waagt zijn tuin te verwaarlozen.

Meneer Gums relatieve rust wordt wreed verstoord als de hond Sjaak zijn tuin komt omwoelen. Na enkele afranselingen door zijn fee is meneer Gum het beu en bedenkt hij een snood plan. Bij de al even wrede slager haalt …Lees verder
Meneer Gom is een enorme luiwammes die niet van opruimen houdt. Zijn huis is een puinhoop, overal slingeren pizzadozen rond. Maar de tuin ziet er altijd keurig uit. Dat moet ook wel, want anders mept een kwade fee hem met een braadpan om de oren. Als de hond John een ravage aanricht in de tuin, raakt meneer Gom door het dolle heen en probeert hij de hond te vergiftigen. Nonsensverhaal vol overdrijving, kolder en bizarre zijsprongen. Eerder verschenen in het Nederlands in 2009*. Deze uitgave is aantrekkelijker doordat het verhaal in korte alinea’s is geknipt (met witregel) en op vrijwel elke pagina is voorzien van minstens één cartooneske tekening. Hierdoor is het boek ook zeer geschikt voor kinderen die wat meer moeite hebben met lezen. Tekeningen zijn van de onlangs met het Gouden Palet bekroonde Belgische illustrator Mattias De Leeuw. De Britse auteur won met zijn Mr Gum-serie diverse prijzen, waaronder de Roald Dahl Funny Prize. Vanaf ca. 8 jaar.

De verschrikkelijke Meneer Gom heeft een plan

Dit boek wordt op de voorpagina door Andy Griffiths aanbevolen als “een fantastisch woordspel, heerlijk bizarre personages, belachelijke intriges en onuitputtelijke onzin”. Ik zou het zelf niet beter hebben kunnen samenvatten. Ik stel me hier alleen nog enkele vragen bij: “vindt iedereen het leuk om meer woordspelingen te lezen dan dat er van een verhaal te genieten valt?”, “is iedereen wel zo’n fan van bizarre personages?” en “prijzen we tegenwoordig ook al een boek aan omdat het belachelijke intriges heeft en samengesteld is uit onuitputtelijke onzin?”Uit die korte bedenkingen van me kan de lezer van deze recensie misschien wel afleiden wat ik zelf van het boek vindt. Lezers die houden van chaos, verschillende lettertypes, een massa absurde humor en weinig verhaal zullen bij dit boek zeker aan hun trekken komen. Lezers die daarentegen houden van wat diepgang, een logisch samenhangend verhaal en een overzichtelijke bladspiegel, laten dit boek beter dicht. Dat ik…Lees verder