Boek
Nederlands

Joehoe! Ik wil een koe

Angelique Van Dam (auteur), Kees De Boer (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Laura (9, ik-figuur) wil dolgraag een koe hebben. Maar dat kan volgens haar ouders niet op het balkon. Dan verhuizen ze naar het huis van Laura's overleden oma. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Extra onderwerp
verhalen
Titel
Joehoe! Ik wil een koe
Auteur
Angelique Van Dam
Illustrator
Kees De Boer
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Moon, 2016
160 p. : ill.
ISBN
9789048831838 (hardback)

Besprekingen

De 9-jarige Laura is koeienfan. Ze heeft een koeienpyjama en draagt graag zwart-wit, maar dat is niet genoeg: ze wil een koe, net zoals haar overleden oma had. Dat kan best op het balkon, vindt Laura, maar haar ouders denken er anders over. Dan gaan ze verhuizen naar het oude huis van oma, in een dorp vol koeien. En toch wil Laura een koe voor zichzelf. Fantasierijk, humorvol en sfeervol ik-verhaal over een eigenwijs meisje met veel doorzettingsvermogen. Laura’s liefde voor koeien spat van de bladzijden en erg grappig zijn de passages waarin ze met een koe omgaat als met een vriendinnetje – samen nagels/hoeven lakken. De (dag)dromen van Laura over koeien zijn cursief gedrukt en achterin staan weetjes over koeien. Van Dam laat met dit debuut zien dat ze goed is in het neerzetten van een karakter. Illustrator Kees de Boer heeft in zijn zwart-wittekeningen Laura prima begrepen. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Joehoe! Ik wil een koe

De titel vat het hele boek perfect samen. Laura’s grote droom is om zelf een koe te hebben. Laura is immers gek op die beesten. Ze heeft haar koeienliefde geërfd van haar oma. Zij woonde op een boerderij en Laura vond de vakanties bij haar oma steeds top! Jammer genoeg is oma al een tijdje overleden, dus op de boerderij komt Laura niet meer. Laura’s plan om een koe op haar appartement te houden, loopt met een sisser af. Verder dan een knuffelkoe die ze van haar moeder krijgt en gras zaaien op het balkon, raakt haar plan niet. Haar hoop krijgt een boost wanneer haar ouders vertellen dat ze gaan verhuizen naar de boerderij waar oma ooit woonde. Laura ziet haar droomplaatje al zo voor zich, want bij een boerderij hoort zonder twijfel een koe. Dat is jammer genoeg buiten haar ouders gerekend. Zij hebben hier een andere mening over. Laura haalt alles uit de kast om haar ouders te overtuigen. Ondertussen kan ze wel terecht bij de buurvrouw, die wel een aantal koeien heeft. Al haar vrije …Lees verder