Boek
Nederlands

Ga maar zonder mij

Ann Lootens (auteur), Celeste Spannenburg (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Papa heeft een verrassing voor Anke. Ze mag op bergkamp in Zwitserland! Dat wordt vast een kamp om nooit te vergeten. Dat denkt papa tenminste. Anke weet het zo nog niet.
Onderwerp
Bergsport, Zwitserland
Leesniveau
AVI 4
Titel
Ga maar zonder mij / Ann Lootens ; met ill. van Celeste Spannenburg
Auteur
Ann Lootens
Illustrator
Celeste Spannenburg
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2001
[28] p. : ill.
ISBN
90-6822-839-0

Besprekingen

De boekjes in de reeks 'Leesparade' zijn bedoeld voor eerste lezers. Het technische leesniveau varieert van AVI 1 tot AVI 4. Ga maar zonder mij (AVI 4) is een aanrader. Ann Lootens weet perfect hoe ze de sfeer van een vakantiekamp in de bergen moet overbrengen. Anke mag voor haar verjaardag mee op bergkamp. Ze heeft daar eigenlijk geen zin in, maar beleeft toch een onvergetelijke vakantie. Het verhaal spreekt aan omdat het herkenbaar en vooral bijzonder sfeervol is. De auteur brengt op een zeer toegankelijke manier weetjes over Zwitserland, de bergen, de taal en de plaatselijke gewoontes. [Sofie De Jonckheere]
Anke houdt van tekenen maar niet zo van wandelen. Ze reageert matig enthousiast op het bergkamp dat ze voor haar verjaardag als cadeau krijgt. Samen met Eef en Tijl wordt het evenwel een prettige vakantie. Vooral een bergtocht zorgt voor verrassende momenten. Het relaas van de bergvakantie is levendig en in vlotte dialogen verteld. De interactie tussen de personages biedt goed identificatiemogelijkheden. Het boekje oogt aantrekkelijk met paginavullende vrolijke tekeningen en een gevarieerde lay-out. Anke wordt tien op het einde van het verhaal. Een leeftijd van acht zou beter aansluiten bij de ervarings- en gedachtewereld van Anke. Het boek zou zo ook beter overeenkomen met de leeftijd van de doelgroep van 7- à 8-jarigen. De zinnen zijn in een goed leesbaar, schreefloos lettercorps onder elkaar gedrukt.