Boek
Nederlands

Aladdin en de wonderlamp : een sprookje uit Duizend-en-één-nacht

Annemarie Bon (auteur), Sandra Klaassen (illustrator)
+1
Aladdin en de wonderlamp : een sprookje uit Duizend-en-één-nacht
×
Aladdin en de wonderlamp : een sprookje uit Duizend-en-één-nacht Aladdin en de wonderlamp : een sprookje uit Duizend-en-één-nacht

Aladdin en de wonderlamp : een sprookje uit Duizend-en-één-nacht

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De arme Aladdin ontmoet een rijke Moor. Hij vraagt Aladdin een wonderlamp vor hem te stelen. Er blijkt een geest in de lamp te zitten. AVI-E4. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Leesniveau
AVI 5, AVI E4
Titel
Aladdin en de wonderlamp : een sprookje uit Duizend-en-één-nacht
Auteur
Annemarie Bon 1954-
Illustrator
Sandra Klaassen
Taal
Nederlands
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2010
29 p. : ill.
ISBN
9789044325119

Besprekingen

Derde deel van de serie 'Sprookjes opnieuw verteld'*, leesboekjes voor beginnende lezers. Leuk dat het mogelijk blijkt te zijn een klassiek sprookje in simpel taalniveau na te vertellen en het toch zo spannend te houden! De aquarelillustraties in zachte pasteltinten zijn sfeervol, ondersteunen het verhaal en zijn goed gedoseerd, per twee pagina's tekst een plaatje - zodat het verhaal blijft boeien. De zinnen zijn kort, lopen niet door over de regel, maar desondanks is het taalgebruik van een goed niveau, met gebruik van uitdrukkingen en stijlmiddelen (nietsnut, in geuren en kleuren), AVI-E4. Op een vlotte toon wordt het verhaal van de geest uit de lamp helder en onderhoudend verteld, waarbij de illustraties tot de verbeelding spreken. Geslaagd sprookjesverhaal dat het origineel goed navolgt. Vanaf ca. 7,5 jaar.

Aladdin en de wonderlamp

Aladdin, zoon van een arme kleermaker, is een echte kwajongen. In plaats van zijn vader te helpen en ook het vak van kleermaker te leren, schuimt hij liever de straten af om kattenkwaad uit te halen. Zijn vader wordt, bij het zien van dit alles, erg verdrietig en hij sterft.
Op een dag komt er een Moor langs, die beweert Aladdins oom te zijn. Hij vindt het een schande dat Aladdin zo weinig helpt thuis en niet echt een beroep heeft. Hij besluit Aladdin op te voeden als zijn eigen zoon.
Al gauw blijkt dat de Moor slechte bedoelingen heeft en Aladdin eigenlijk alleen voor eigen gewin aanhaalt. In de bergen ligt een schat verborgen en alleen Aladdin kan de steen die voor het gat in de grond ligt opheffen. De Moor beveelt Aladdin een oude toverlamp uit de schat te gaan halen. Wanneer de Moor denkt dat Aladdin de lamp voor zichzelf wil en hem wil verraden, sluit de Moor Aladdin op in de grot.
Het klassieke sprookje van Aladdin wordt hier opnieuw verteld. Het is in een hand…Lees verder

Over Annemarie Bon

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Marijn Olislagers

Annemarie Bon (Den Bosch, 11 februari 1954) is een Nederlands schrijfster.

Biografie

Annemarie werd geboren in Den Bosch als oudste in een gezin van vier kinderen. Haar vader was vertegenwoordiger in schoolaccessoires. Ze was dol op tekenen en lezen. Ze ging naar de middelbare meisjesschool en studeerde daarna biochemie aan de laboratoriumschool. Ze werkte enige jaren in een ziekenhuislaboratorium, waar zij onder andere bloedonderzoek deed. Toen dit werk niet beviel, is zij na wat omzwervingen begonnen bij het Brabants Dagblad als freelance journalist. In 1991 werd zij hoofdredacteur van het tijdschrift Taptoe. Annemarie Bon heeft twee zonen en een kleindochter.

Loopbaan

In 2001 startte Annemarie Bon als zelfstandig tekstschrijver. In dat jaar debuteerde zij haar boek Help, een spreekbeurt!. Ze heeft veel boeken van de serie Haas op haar naam staan waarbij G…Lees verder op Wikipedia