Boek
Nederlands

Dikkertje Dap

Annie M.G. Schmidt (auteur), Noëlle Smit (illustrator)
+1
Dikkertje Dap
×
Dikkertje Dap Dikkertje Dap
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
’s Morgens vroeg om kwart over zeven loopt Dikkertje Dap met zijn rode trap dierentuin Artis binnen. Hij wil namelijk de giraf een suikerklontje geven. Prentenboek met grappige, kleurrijke illustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Dierentuinen
Titel
Dikkertje Dap
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Noëlle Smit
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Kinderboeken Uitgeverij, 2017
[28] p. : ill.
ISBN
9789045121239 (hardback)

Besprekingen

Dikkertje Dap, voor het eerst verschenen in 1950 in de bundel 'Het Fluitketeltje' is misschien wel Annie M.G. Schmidts beroemdste liedje. Sinds de speelfilm die in oktober 2017 uitkwam, staat het weer volop in de belangstelling. Noëlle Smit maakte er dertien vrolijk gekleurde illustraties bij, geplaatst over dubbele pagina's. Beginnend op de schutbladen zien we hoe Dikkertje met zijn (rode) trap komt aanlopen tussen de flamingo’s, zijn trap voor het hek van de giraf neerzet en met de giraf begint te praten om daarna, gadegeslagen en later omringd door een aantal savannebewoners zoals zebra’s, antilopen en parelhoenders, van de rug van de giraf te glijden. Die tilt hem vervolgens buiten het hek, waarna Dikkertje met een brede grijns op zijn gezicht langs een kooi met vogels loopt om op de binnenkant van de achterflap terug te lopen naar de uitgang van Artis. Voor de zinnetjes 'Ik kan al drie letters spellen' en 'Ik kan mooie poppetjes tekenen' heeft de illustrator gekozen voor grappige…Lees verder

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties