Andere formaten:

Besprekingen

Pareltje uit IJsland

Thriller. Trouwe Arnaldur Indriðason-lezers worden op hun wenken bediend met alweer een meeslepend verhaal rond rechercheur Erlendur Sveinsson.

In Onland neemt Arnaldur Indriðason ons mee naar het IJsland van 1979. Rechercheur Erlendur Sveinsson is een jonge politieman, net gescheiden, met een dochtertje naar wie hij soms stiekem gaat kijken op de speelplaats.

In een meer bij een krachtcentrale wordt het lijk ontdekt van een IJslandse man. Het spoor leidt naar de Amerikaanse legerbasis, waar het slachtoffer werkte. De arrogante Amerikanen houden niet van pottenkijkers en wensen niet samen te werken met Erlendur en diens chef Marion Briem.

Via slinkse wegen komen de rechercheurs toch binnen, waar een reusachtige hangar argwaan wekt. Hebben die Amerikanen iets te verbergen? Zijn er wellicht, tegen alle afspraken in (het zijn immers de hoogtijdagen van de Koude Oorlog) atoomwapens op IJsland opgeslagen?

Erlendur werkt ook nog aan een oude, nooit opgeloste zaak. 25 jaar eerder verdween een meisje van 18. Ze was onderweg naar school, maar kwam daar nooit aan. Een…Lees verder

IJsland, 1979: de jonge rechercheur Erlendur werkt samen met zijn mentor Marion Briem aan een moordzaak die wijst naar de Amerikaanse militaire basis. Er is een lijk gevonden in een afgelegen meertje. Algauw blijkt dit een IJslandse werknemer te zijn van de betreffende basis, die van een grote hoogte naar beneden gevallen is. Tevens onderzoekt Erlendur een cold case van een meisje dat zo’n vijfentwintig jaar geleden vermist raakte. Hij is erdoor geïntrigeerd en gaat op zoek naar de waarheid. Tussen de regels door lezen we de nodige kritiek op de militaire belangen van de Amerikanen en het verzet van de IJslandse bevolking tegen hun aanwezigheid op het eiland. Daarnaast leren we veel over het verleden van Erlundur. De twee verhaallijnen in het boek lijken in beginsel weinig met elkaar te maken te hebben, maar raken elkaar toch. De titel is bijzonder vertaald en verwijst vooral naar het stukje onbestemd land waarop de basis gevestigd is. Kortom: een boek om ademloos te lezen, met een pr…Lees verder

Over Arnaldur Indriðason

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Anneli Salo

Arnaldur Indriðason (Reykjavik, 28 januari 1961) is een IJslandse historicus en schrijver van detectives. Hij woont met zijn vrouw en drie kinderen in Reykjavík.

Werk

In 1981 en 1982 was Arnaldur journalist bij de IJslandse krant Morgunblaðið, waarna hij als freelance schrijver werkte. Van 1986 tot 2001 was hij filmcriticus bij Morgunblaðið.

Arnaldur publiceerde in 1997 zijn eerste boek, Synir Duftsins (Maandagskinderen). Sindsdien is zijn populariteit tot grote hoogten gestegen. In 2004 waren zeven van de tien meest geleende boeken in de bibliotheek van Reykjavík titels van Arnaldur. Maandenlang stond hij met zes boeken in de IJslandse bestsellerlijst. De top-3 leek permanent aan hem toegewezen.

Ook buiten IJsland worden Arnaldurs boeken veel gelezen. Ze zijn in het Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Italiaans, Nederlands, Noors, Tsjechisch en Zweeds vertaald en in 26 landen uitgegeven.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties