Besprekingen

Handige jongens en snelle vrouwen

In een wereld vol spionnen en dubbelspionnen, avonturiers en messentrekkers, schakers en tangodansers tekent Arturo Pérez-Reverte een wervelend liefdesverhaal.

Sommige schrijvers blijven hun jongensdromen eeuwig trouw. Neem nu Arturo Pérez-Reverte. Als kind was hij een onverzadigbaar lezer van negentiende-eeuwse avonturen- en feuilletonromans, een passie waaraan hij een voorkeur voor stoere avonturiers en bloedmooie femmes fatales heeft overgehouden. Schakers, schermers, schilders en schrijvers hadden zijn bijzondere belangstelling voor De schermmeester,De club Dumas en Het paneel van Vlaanderen, en de avonturen van zijn zeventiende-eeuwse legerkapitein Alatriste bereikten eveneens een internationaal publiek. De romans van Spanjes meest vertaalde auteur zijn niet uit de bestsellerlijsten weg te slaan en dat was met zijn recentst in het Nederlands vertaalde boek niet anders.

Terecht, want in Schaduwtango heeft Pérez-Reverte zichzelf overtroffen. Het boek speelt in het Buenos Aires van 1928, het Nice van 1937 en het Sorrento van 1966, en het wemelt van de spionnen en dubbelspionnen, avonturiers en messentrekkers, schakers en tangodans…Lees verder

LAST TANGO IN SORRENTO

Wat hebben de tango, parelkettingen en passie met elkaar gemeen? In het broeierige, veelzijdige Schaduwtango blijkt dat de laatste noten van liefde nooit helemaal gespeeld zijn.

In 1928 reist de Spaanse componist Armando de Troeye met zijn beeldschone en veel jongere vrouw Mecha naar Buenos Aires om er een tango te componeren. Op de oceaanstomer danst Mecha met Max Costa, een getraumatiseerde ex-legionair en professionele danser die altijd eerst de echtgenoten van zijn danspartners bestudeert voor hij toeslaat, want 'vijfduizend zeemijlen en drie weken tijd konden veel opleveren'. Dat zijn oog niet alleen op de dames, maar ook op hun juwelen valt, zegt veel over Max' financiële toestand. Maar ook Armando de Troeye heeft belangstelling voor Max, zeker als die hem het verschil tussen een authentieke, ruwe, sensuele tango en de gelikte Europese versie uit de doeken doet. De Troeye is op dat moment op zijn hoogtepunt, hij is bevriend met Stravinsky en Picasso en hij begrijpt dat hij nog meer faam kan verwerven als hij zijn tango op 'de manier van de oude wacht' componeert. Die kun je in Buenos Aires nog op heel weinig plaatsen dansen en Max belooft het koppel …Lees verder

Max Costa leidt op zijn 64e in Sorrento een rustig bestaan als particulier chauffeur. Zijn dubbelleven als danser/oplichter met als werkterrein de harten en juwelen van bemiddelde dames is gestopt. De escapades in 1928 en 1937 met Mecha Inzunza (en haar te gelde gemaakte parelcollier): louter herinneringen. Als hij haar in 1967 weer tegenkomt in Italië als moeder van een schaakgrootmeester hebben de spoken uit het verleden een verrassing voor hem in petto. De auteur (Cartagena, 1951) was jarenlang oorlogscorrespondent voor hij zich ontwikkelde tot de meest vertaalde en bekroonde Spaanse auteur. Hij heeft zo’n twintig titels op zijn naam staan, waaronder de bestsellerreeks rond kapitein Alatriste. Ouderwets spannend boek rond thema’s als passie en verraad en de schaduwzijden van het menselijk bestaan. Deze roman in soepele vertaling vraagt om een breed lezerspubliek.

Over Arturo Pérez-Reverte

Arturo Pérez-Reverte (Cartagena, 25 november 1951) is een Spaans schrijver van (literaire-, vaak historische) avonturen- en misdaadromans.

Leven en werk

Pérez-Reverte was aanvankelijk journalist en (oorlogs)correspondent in meerdere Afrikaanse landen, voor dagblad "Pueblo" en de Spaanse televisie. Sinds 1991 schrijft hij columns voor de weekbijlage "El Semanal", die maandelijks in grote oplage bij meerdere kranten verschijnt. Eind jaren tachtig begon hij ook romans te schrijven. Inmiddels is hij een van de meest vertaalde Spaanse schrijvers wereldwijd.

Het bekendste werk van Pérez-Reverte is De club Dumas (1993), een literaire thriller over Lucas Corso, een handelaar in zeldzame boeken die op zekere dag op een manuscript stuit van Alexandre Dumas' De drie musketiers en een ander mysterieus boek waarvan hij de authenticiteit moet aantonen; het is het startschot voor een avontuurlijke en sini…Lees verder op Wikipedia