Besprekingen

Een Nigeriaans taboe

Roman. Wat is een vrouw waard als ze geen kinderen baart? Die vraag stelt de Nigeriaanse Ayobami Adebayo zich in haar debuut Blijf bij me.

Knappe, zachtaardige, bemiddelde man trouwt met mooie, hoogopgeleide vrouw. Grote liefde, maar kinderen blijven uit en de familie wordt ongeduldig. Hoezeer de echtgenoot de boot ook tracht af te houden, er zal een tweede vrouw aan te pas moeten komen. Dat het mevrouw is die onvruchtbaar is, staat immers bij voorbaat vast. Er worden evengoed moderne dokters als traditionele helers geconsulteerd. En dan gebeuren de wonderen, eerst ingebeeld en dan echt. Maar vervolgens slaat de sikkelcelziekte toe, een erfelijke vorm van bloedarmoede.

Blijf bij me is het in 2013 al afgewerkte debuut van de Nigeriaanse Ayobami ­Adebayo, dat even op een internationaal lezerspubliek moest wachten. Het speelt zich af in het Nigeria van de jaren 80 en 90, toen het er met de kandidatuur van Yoruba-zakenman Moshood Abiola voor de presidentsverkiezingen van 1993 even naar uitzag dat het land zich had ontworsteld aan de greep van coupplegende generaals. Maar daar doet Adebayo niet veel mee. In tege…Lees verder

Een Nigeriaans huwelijk

Yejide is al een tijd met Akin getrouwd, maar ze wordt niet zwanger. Volgens de traditionele waarden van Nigeria is een kind krijgen de belangrijkste taak voor een vrouw, dus is kinderloosheid een publieke zaak. De familie van beide kanten bemoeit zich ermee. Aanvankelijk is dat komisch: de stiefmoeders die om de beurt op visite komen om Yejide te wijzen op haar plicht, terwijl ze zich ten diepste verkneukelen om haar schande; het bizarre ritueel op de Berg der Overweldigende Wonderen waarbij Yejide een geit de borst geeft. Zelfs de tweede vrouw die de families voor Akin hebben geregeld, Funmi ('geel als de binnenkant van een onrijpe mango') kan Yejide nog wel aan, ook al wijst ze polygamie af. Maar wanneer Yejide eindelijk zwanger raakt, wordt Blijf bij me, de debuutroman van de Nigeriaanse Ayò̀bámi Adébáyò (1988), een grimmig, hartverscheurend boek.

 

Adébáyò, student van Margaret Atwood en Chimamanda Ngozi Adichie, brengt via het huwelijk van Yejide en Akin de hedendaagse Nigeriaanse samenleving in kaart, diens worsteling tussen de traditionele patriarchale cultuur en haar hedendaagse sterke vrouwen.

Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in de jaren tachtig en negentig, toen het land getroffen werd door staatsgrepen en er even zicht was op een democratie. De geschiedenis weeft zich om het huwelijksportret. De historische gebeurtenissen houden de personages soms in hun greep, soms voelen ze zich er totaal buiten staan. Door niet alleen Yejide aan het woord te laten, maar hier en daar ook Akin, wordt de vertelling des te schrijnender, een doeltreffend melodrama zonder karikaturale personages. Jammer alleen van het slot; dan doet Adébáyò een te grote greep, die afdoet aan de geloofwaardigheid.

Het huwelijk van de Nigeriaanse Yeyide en Akin komt steeds meer onder druk te staan als een zwangerschap uitblijft. Yeyide heeft het druk met haar kapperszaak en is een succesvol zakenvrouw, maar voor de beide families telt alleen de geboorte van een kind. Akin krijgt een tweede vrouw opgedrongen en vanaf dat moment raakt Yeyide geobsedeerd door zwanger raken. Als dat dan uiteindelijk lukt, blijkt dat haar kinderen sikkelcelziekte hebben. De lezer wordt vanaf het begin meegetrokken in deze toegankelijke roman vol dramatische intriges. De sociale verhoudingen, polygamie en familieleven in Nigeria worden levendig beschreven. De schrijfster (1988, Lagos) staat met dit debuut op de shortlist van de Baileys Women’s Prize 2017 en heeft Margaret Atwood en Chimamanda Ngozi Adichie als leraren gehad.