Boek
Nederlands
Als uit zijn testament blijkt dat een man een onbekende dochter heeft, zet dit vele levens op zijn kop.
Titel
Mijn dochter in Frankrijk / Barbara en Stephanie Keating
Auteur
Barbara Keating Stephanie Keating
Vertaler
Jeannet Dekker Marie-Christine Ruijs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
To my daughter in France ...
Editie
9
Uitgever
Amsterdam: Arena, 2008
445 p.
ISBN
9789069749891 (paperback)

Besprekingen

‘En aan mijn dochter in Frankrijk laat ik de rest van mijn nalatenschap na…’ Met die woorden eindigt het testament van Richard Kirwan. Zijn familie in Ierland staat perplex. Zowel Richards weduwe als zijn kinderen hebben het moeilijk met het bestaan van de onbekende dochter in Frankrijk. Zijn oudste dochter Eleanor neemt contact op met het Franse meisje, Solange de Valnay. Ook zij kan moeilijk geloven dat ze eigenlijk een andere vader heeft, en is niet van plan contact te houden met haar nieuwe familie. Mysterie alom aan het begin van het verhaal, maar niet iedereen heeft evenveel behoefte aan een verklaring. Toch wordt er door sommige personages gegraven in het verleden van oorlog en liefde en helpt het toeval een handje om een en ander op te helderen.
Mijn dochter in Frankrijk van Barbara en Stephanie Keating speelt zich grotendeels af tijdens de jaren zeventig van de vorige eeuw. Toch wordt er vaak teruggegrepen naar herinneringen en gebeurtenissen van personages tijden…Lees verder
Een tragische dood, een testament, een buitenechtelijk kind - dit is de nogal soap-achtige basis voor een desondanks prachtig, boeiend en goed geschreven boek. Door de briefvorm aan het begin worden meteen twee kanten van het probleem belicht, en word je middenin een spannend familieprobleem gezet, waarvan je graag de toedracht wilt weten. De Tweede Wereldoorlog is een belangrijk ingrediënt; de benadering van overigens bekende feiten als jodenvervolging en ondergrondse is persoonlijk en origineel, en extra boeiend door het wisselend perspectief vanuit Frankrijk en Ierland. De personen zijn vaardig getekend en komen goed tot leven, de Ierse familie het sterkst. Zowel qua inhoud als qua structuur is het een goed verhaal, goed gedoseerd en ook goed vertaald. Paperback, zeer kleine druk.