Boek
Nederlands

Over identiteit

Bart De Wever (auteur)
+1
Over identiteit
×
Over identiteit Over identiteit

Over identiteit

Visie op de organisatie van de westerse samenleving volgens de principes van de Verlichting, door de politicus van de N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie), burgemeester van Antwerpen.
Titel
Over identiteit
Auteur
Bart De Wever 1970-
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: Borgerhoff & Lamberigts, 2019
150 p.
ISBN
9789089315953 (hardback)

Besprekingen

Terwijl de politieke strijd vooral in de arena die Twitter heet, wordt uitgevochten en nuance zich geketend weet door de beperking van 280 tekens, geeft Bart De Wever – Vlaanderens populairste politicus, partijvoorzitter van N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie) en burgemeester van Antwerpen – de intellectueel in zichzelf opnieuw het woord. 'Over identiteit' is een degelijk, genuanceerd essay dat de lezer confronteert en uitdaagt. Het postmodernisme kondigde, ietwat zelfgenoegzaam, het einde van de grote verhalen aan en daarmee ook het einde van een gedeeld verhaal. De Wever schetst de gevaren van het gebrek aan een gedeelde identiteit en de apartheid die daardoor ontstaat. Zelfafbraak enerzijds en tegelijk: op straffe van racisme is het haast onmogelijk geworden om kritisch te staan ten aanzien van de tradities van nieuwkomers, zelfs al druisen die in tegen de waarden die een verlichte samenleving in zich zou moeten dragen. Enigszins nostalgisch – 'De Romeinen, mijnheer, die hebben het toch…Lees verder

Over Bart De Wever

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Miel Pieters

Bart Albert Liliane De Wever (Mortsel, 21 december 1970) is een Belgisch Vlaams-nationalistisch politicus. Hij is sinds 2004 partijvoorzitter van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA). Sinds 1 januari 2013 is Bart De Wever burgemeester van Antwerpen.

Biografie

Jeugd en opleiding

Bart De Wever stamt uit een Vlaams-nationalistische familie. Zijn grootvader was lid van de Vlaams-nationalistische collaboratiepartij VNV. Tot 1980 woonde hij in Kontich-Kazerne, waar zijn moeder Irene Torfs een kruidenierswinkel had. In 1980 verhuisde het gezin naar Mortsel.Als middelbaar scholier liep hij school in het Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdescollege in Edegem en was hij lid van het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ) waar zijn vader Henri 'Rik' De Wever, een spoorwegarbeider, een belangrijke bestuursfunctie vervulde.

De Wever studeerde eerst twee jaar rechten aan de universiteit van Antwerpen, maar…Lees verder op Wikipedia