Daisy
Nederlands

Mijnheertje Kokhals heeft een vriendje

Bart Meuleman (auteur), Silva Calliauw (verteller)
+1
Mijnheertje Kokhals heeft een vriendje
×
Mijnheertje Kokhals heeft een vriendje Mijnheertje Kokhals heeft een vriendje

Mijnheertje Kokhals heeft een vriendje

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Tijdens een van zijn wandelingen ziet mijnheertje Kokhals een hondje met een kapot pootje uit een auto rollen. Het hondje volgt hem overal en mijnheertje Kokhals besluit zijn pootje te spalken. Ze worden dikke vrienden en doen alles samen. Hun geluk kent geen grenzen. Totdat het autootje terugkomt... Een droef maar sprankelend verhaal vol ironie en herkenbare knipogen.
Titel
Mijnheertje Kokhals heeft een vriendje / tekst Bart Meuleman ; ill. Paul Verrept
Auteur
Bart Meuleman
Verteller
Silva Calliauw  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2006
1 cd
Speelduur
0:03
Oorspr. uitgever
De Eenhoorn
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Besprekingen

Mijnheertje Kokhals, met regenjas, hoed, bril en paraplu, gaat niet als andere mensen met vakantie naar het Zuiden, omdat je dan zo ver van huis bent. Tijdens een van zijn wandelingen ziet hij een hondje met een kapot pootje uit een auto rollen. Het hondje volgt hem overal en mijnheertje Kokhals besluit zijn pootje te spalken. Ze worden dikke vrienden en doen alles samen: een ijsje eten, lachen en kijken naar een film. Hun geluk kent geen grenzen. Totdat het autootje terugkomt. Mijnheertje Kokhals voelt zich droef en een beetje misselijk. Eenheid tussen tekst (linkerpagina) en illustraties (rechterpagina), waarbij het beeld meer vertelt dan de tekst. Een van spreads bevat helemaal geen tekst. De tekeningen zijn artistieke, af en toe door de pagina omkaderde aquarellen in zachte tinten. De pagina's zijn ongenummerd. Apart woordgebruik: 'was op wandel'. Vanuit volwassen perspectief worden in dit prentenboek emoties als vriendschap, verlaten worden, verdriet en eenzaamheid treffend weerg…Lees verder

Mijnheertje Kokhals heeft een vriendje

Mijnheertje Kokhals ontfermt zich over een hondje dat door de eigenaars bij het begin van de vakantie uit de auto wordt geschopt. Ze worden al snel onafscheidelijk. Ze gaan samen naar de bioscoop, halen grappen uit, likken aan één ijsje. Tot de eigenaars van het hondje terugkomen en de hond weer voor hen kiest, mijnheertje Kokhals verweesd achterlatend. Het verhaaltje is aardig op zich, de manier waarop het geschreven is veel minder. Het taalgebruik is vlak, en niet altijd op kleuterniveau: “Hun geluk kende echt geen grenzen. Niets kon hen scheiden.” (p. 19 en 21) of “Hij moest zijn hart maar eens luchten.” (p. 27). (Waarna op de prent het eeuwige kokhalzen weer te zien is!) De andere illustraties zijn daarentegen heel poëtisch, en zetten een heel intieme sfeer neer als het om de vriendschap tussen man en hond gaat.


Over Bart Meuleman

Bart Meuleman (10 mei 1965) is een Belgisch toneelschrijver, (schrijver, regisseur), dichter en essayist.

Drie dichtbundels verschenen al van zijn hand. In 2002 was hij writer in residence voor het literaire tijdschrift Yang en hij werkte samen met Paul Verrept aan enkele kinderboeken over 'Mijnheertje Kokhals'. Voor zijn dichtbundel Hulp ontving hij in 2004 het Charlotte Köhler Stipendium en werd hij genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Een volgende bundel, Omdat ik ziek werd (2008), kreeg nominaties voor onder andere de VSB Poëzieprijs en de Herman de Coninckprijs. In 2009 verscheen een bundel essays over popmuziek, De donkere kant van de zon, en in 2014 de autobiografische, essayistische roman De jongste zoon.

Met het gezelschap De zweep maakte hij De smerige trilogie (1999-2002). Hij regisseerde voor onder andere Theater Antigone, het Toneelhuis, NTGent en Dito'Dito. In 2006 schreef en regisseerde hij de theatermono…Lees verder op Wikipedia