Een zangeres die ooit bijna het Songfestival won, werkt nu in een vleesfabriek. Een jongere collega moedigt haar aan om aan haar comeback te werken.
Titel
Souvenir / regie Bavo Defurne ; scenario Bavo Defurne [e.a.]
Regisseur
Bavo Defurne
Acteur
Isabelle Huppert Kévin Azaïs Johan Leysen
Taal
Frans
Uitgever
Arti film, © 2017
1 dvd-video
Oorspr. opname
2016
Speelduur
ca. 90 min.
Aantekening
Frans, gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
9789077835760

Besprekingen

Tragikomedie van Bavo Defurne (Noordzee, Texas) met de Franse steractrice Isabelle Huppert (Elle; Louder than bombs) naast Kévin Azaïs (Les combattants) en Johan Leysen. Liliane werd in 1974 onder de artiestennaam 'Laura' tweede op het Eurovisie Songfestival achter ABBA, maar ze werkt nu in een patéfabriek en leidt een teruggetrokken leven. Wanneer uitzendkracht Jean, een twintiger die nog bij zijn ouders woont, haar herkent moedigt hij haar aan om aan een comeback te werken. Hij zet zijn eigen bokscarrière opzij en wordt haar manager, waarbij intussen een romance tussen hen ontstaat. De recensenten geven 2-4 sterren. Coen van Zwol (NRC 29-5-'17) vindt Huppert niet geloofwaardig in deze rol en concludeert: 'Souvenir vindt nooit het juiste evenwicht op het slappe koord van camp en melodrama.' Belinda van de Graaf (Trouw 1-6-'17) echter noemt de film 'klein maar fijn' met Huppert in een prachtige rol.

Over Bavo Defurne

Bavo Defurne (Gent, 1971) is een Belgisch filmregisseur.

Biografie

Zijn eerste kortfilm Atlantis dateert uit 1990. Nadien volgden de kortfilms Rohypnol uit 1992, Trailer en Ludodrome uit 1993, Particularly Now, in Spring uit 1996, Saint uit 1997 (dat ook een onderdeel was van de compilatiefilm Rainbow Stories), Matroos uit 1998 en Kampvuur uit 2000. Vier kortfilms waaronder Kampvuur kwamen samen op DVD uit als Campfire (Strand Video).

Ludodrome werd bekroond met de Audience Highlight in Arnhem in 1995, Saint kreeg een speciale vermelding van de jury op het kortfilmfestival van Hamburg in 1996. en Kampvuur / Campfire kreeg de Film Four Short Film Prize in London op het Lesbian and Gay Film festival van 2000, de Special Jury Mention op het Torino Lesbian and Gay film festival in 2000 en de publieksprijs op het Torino Les…Lees verder op Wikipedia