Boek
Nederlands

De schreeuw van de sax : roman

Bavo Dhooge (auteur)

De schreeuw van de sax : roman

Een saxofoon vertelt zijn leven vanaf zijn geboorte halverwege de 19de eeuw tot nu. Hij beschrijft ontmoetingen met historische figuren die een belangrijke rol hebben gespeeld. Hij begint zijn carrière in de klassieke muziek, beleeft de gruwelen van de wereldoorlogen, schittert tijdens de gloriejaren van de jazz en kleurt met zijn eeuwige schreeuw de popmuziek. De schreeuw van de sax is een schelm
Titel
De schreeuw van de sax : roman
Auteur
Bavo Dhooge
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Horizon, 2023
252 p.
Aantekening
Omslagondertitel: een monumentale ode aan een eigenzinnig instrument
ISBN
9789464103434 (paperback)

Besprekingen

Als de sax kon praten

In De schreeuw van de sax laat Bavo Dhooge een saxofoon vertellen over zijn leven en de boeiende mensen die hij ontmoette.

Aan de uitgebreide lijst van niet-menselijke vertellers in romans voegt Bavo Dhooge een saxofoon toe. In De schreeuw van de saxofoon vertelt hij - saxofoon is een mannelijk woord - honderduit over zijn 'vader' Adolphe Sax (1814-1894), de instrumentenbouwer die in zijn geboortestad Dinant 'petit Sax, le fantôme' werd genoemd omdat hij enigszins ­wereldvreemd was en in zijn kindertijd een aantal keer aan de dood ontsnapte. Verbeten werpt Sax zich op de ontwikkeling van het nieuwe instrument en roept hem toe: 'Saxofoon, maak kennis met de wereld. Wereld, maak kennis met de sax!' In Parijs stelt hij zijn 'instrument van de toekomst' voor aan Georges Bizet die hem laat optreden in de ­suite L'Arlésienne. Ook Debussy zal voor hem schrijven.

Het instrument wordt echt beroemd wanneer het de oceaan oversteekt en in de handen van jazzgenieën als Ornette Coleman en Lester Young belandt, en zelfs in de schoot van Josephine Baker mag liggen. Terug in Europa verb…Lees verder

Over Bavo Dhooge

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Samuel Dhooge

Bavo Dhooge (Gent, 31 januari 1973) is een Vlaams schrijver.

Biografie

Na zijn studies Grieks-Latijn aan het Sint-Lievenscollege te Gent, studeerde hij Film & Televisie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Zijn eindwerk, de kortfilm 'Warmwatervissen', werd geselecteerd op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent.

Na zijn studies werkte hij vier jaar als copywriter-scenarist in een productiehuis en als freelance recensent, onder meer voor HUMO en Ché.

Hij kende zijn literair debuut in 2001 met de roman 'Spaghetti'. Sedertdien publiceerde hij meer dan 100 'S-boeken': literaire romans, thrillers, autobiografische romans, memoires, dagboeken, verhalenbundels, en allerhande genreliteratuur waarvan de titels allen beginnen met een 'S'. Daardoor kreeg hij de bijnaam 'S-Express'.

Hij woont en werkt in Gent.

Prijzen

Zijn werk werd bekroond …Lees verder op Wikipedia