Boek
Nederlands

De vrouw op de trap : roman

Bernhard Schlink (auteur), Gerda Meijerink (vertaler)
Titel
De vrouw op de trap : roman
Auteur
Bernhard Schlink
Vertaler
Gerda Meijerink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die Frau auf der Treppe
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2014
219 p.
ISBN
9789059365254 (hardback)

Besprekingen

Eén schilderij, één vrouw, drie mannen

In de nieuwe roman van Bernhard Schlink gaat een gearriveerde advocaat op zoek naar de vrouw die veertig jaar terug zijn eerste grote liefde werd en plots uit zijn leven verdween. Wat als zij wél voor hem had gekozen?

De Duitse jurist Bernhard Schlink (°1944) brak in 1995 internationaal door met De voorlezer, over een puber die verliefd wordt op een twintig jaar oudere vrouw en later ontdekt dat zij bewaakster was in de concentratiekampen. Het boek klom de bestsellerlijst van The New York Times in, won prijzen en kreeg een verfilming (The Reader) met Kate Winslet in de hoofdrol.

Geprezen titels volgden, zoals De thuiskomst (2006) en Het eerste weekend (2008), waarin de beladen geschiedenis van Duitsland ook weer een rol speelde. In De vrouw op de trap focust Schlink op het intieme verleden van zijn protagonist.

Femme fatale

De verteller, een senior advocaat in een succesrijk Duits kantoor, is in Sydney om een bedrijfsfusie te regelen. Tijdens een museumbezoek stoot hij op De vrouw op de trap, een verloren gewaand schilderij van de wereldvermaarde (fictieve) kunstenaar Karl Schwind.

Het doek en de naakte blondine die erop figureert, Irene, waren veertig jaar geleden de s…Lees verder

'Om de wereld te begrijpen, moet je de geschiedenis begrijpen'

De voorlezer maakte van Bernhard Schlink een bestsellerauteur in Duitsland. Ook zijn nieuwe boek,De vrouw op de trap, kwam op één binnen. De nuchtere jurist haalt zijn schouders op bij al dat succes. 'Natuurlijk is dat leuk. Maar ik schrijf gewoon graag.'

Gaea Schoeters

Wanneer Bernhard Schlink (70) komt binnengewandeld bij zijn uitgeverij Cossee in Amsterdam, bekijkt hij eerst snel de promo-affiche voor zijn nieuwe boekDe vrouw op de trap. 'Loopt die foto door op de achterkant? Zien we daar haar gezicht?' Een perfectionist verraadt zich.

Vanuit zijn zeteltje zal hij me het hele gesprek aandachtig blijven aankijken. Ook tijdens de stiltes die hij na elke vraag laat vallen, om ze vervolgens weloverwogen te beantwoorden. In dat nadenken toont zich de rechter, want naast auteur is Schlink ook hoogleraar staats- en bestuursrecht en rechtsfilosofie. Maar bovenal is hij een rasverteller, die in al zijn verhalen een dosis Duitse geschiedenis meeneemt.

'Ik ben ervan overtuigd dat je persoonlijke en collectieve geschiedenis niet van elkaar kunt loskoppelen; om iets van de wereld te begrijpen, moet je de geschiedenis begrijpen. Ik ben erdoor geboeid geraakt tijdens de wandelingen die ik met mijn grootvader maakte als kind; v…Lees verder

In dit nieuwste boek van de bekende Duitse schrijver en hoogleraar Rechten (1944) stuit een 57-jarige advocaat tijdens een werkbezoek aan Sydney onverwacht op een tot dan toe nooit geëxposeerd schilderij (cf. titel; de auteur ontkent enige relatie met het schilderij ‘Emma, naakt op een trap’ van de beroemde schilder Gerhard Richter) dat in zijn leven een belangrijke rol heeft gespeeld. Als jonge advocaat bemiddelde hij namelijk in een conflict tussen de schilder Karl Schwind en de rijke fabrikant Peter Gundlach en diens vrouw Irene (de geportretteerde) om het eigendomsrecht van het schilderij. Hij werd op slag verliefd op Irene en hielp haar het schilderij te bemachtigen, waarna ze meteen uit zijn leven verdween. Zijn oudere ik gaat weer op zoek naar Irene en vindt haar op een geïsoleerd liggend eiland voor de Australische kust. Hij ‘overleeft’ een confrontatie met Schwind en Grundlach en wordt de begeleider van de doodzieke Irene, die ten slotte door zijn afstandelijkheid heen weet t…Lees verder

Over Bernhard Schlink

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ps45md

Bernhard Schlink (Großdornberg bij Bielefeld, 6 juli 1944), is een Duits schrijver en jurist.

Biografie

Schlink groeide op in Heidelberg en studeerde daar rechten. In 1975 promoveerde hij. Vervolgens was hij verbonden aan diverse universiteiten. Van 1992 tot aan zijn emeritaat in 2009 was hij hoogleraar in de Staats- en bestuursrecht en rechtsfilosofie aan de Humboldt-Universiteit in Berlijn.

Werk

Schlinks carrière als schrijver begon met een reeks detectiveromans met als hoofdpersoon Selb, een naam die afgeleid is van het Duitse woord voor "zelf". In 1995 publiceerde hij Der Vorleser (De voorlezer), dat handelt over een tienerjongen die een relatie heeft met een oudere vrouw die plotseling verdwijnt, maar die hij weer ontmoet als hij tijdens zijn rechtenstudie een zaak over oorlogsmisdaden bijwoont. Het boek (en de film) werd een bestseller en al snel in tientallen talen vertaald. …Lees verder op Wikipedia