Boek
Nederlands
Twee jonge journalisten reizen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog met hun fotowagen door het Westen van Amerika om de gruwelijke gebeurtenissen aan het front vast te leggen. Met foto’s en illustraties.
Titel
Kalle
Auteur
Bert Wagendorp 1956-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2023
398 p. : ill.
ISBN
9789493304352 (hardback)

Besprekingen

De man die de burgeroorlog woorden geeft

Kalle is deel twee van Bert Wagendorps trilogie over een journalist en een fotograaf in de Amerikaanse Burgeroorlog.

Op 21 november 1847 brandde op het Michiganmeer de stoomboot Phoenix uit. Aan boord waren veel Nederlandse migrantengezinnen, die de ramp niet overleefden. Die historische gebeurtenis gebruikt de Nederlandse journalist en schrijver Bert Wagendorp, vooral bekend van de roman Ventoux , als startpunt voor een trilogie waarin hij het leven reconstrueert van Abel Sikkink, een (fictieve) man die als negenjarige bij de bootramp zijn gezin verliest. De eerste twintig jaar van Sikkinks leven beschreef Wagendorp in Phoenix , Kalle is het tweede deel van de trilogie, maar zonder moeite ook afzonderlijk te lezen.

Kalle is de voornaam van Sikkinks boezemvriend, een fotograaf. Tussen 1861 en 1865 reizen ze vaak naar de slagvelden van de Amerikaanse Burgeroorlog en ontmoeten historische figuren, van president Lincoln en Ulysses S. Grant, opperbevelhebber van de Noordelijke strijdkrachten, tot de dichter Walt Whitman.

Wagendorps research is overvloedig: el…Lees verder

Een meeslepende roman over landverhuizers, diepe vriendschap en de tragische gebeurtenissen in het Amerika van de tweede helft van de negentiende eeuw. De Amerikaanse Burgeroorlog is losgebarsten en Abel Sikkink en zijn beste vriend Kalle komen aan in Cairo, Illinois. Met hun fotowagen trekken de twee jonge journalisten door het Westen van Amerika om de gruwelijke gebeurtenissen aan het front vast te leggen. Intussen blijft Abel zoeken naar de waarheid achter de ramp van het vergane schip Phoenix waarbij zijn ouders omkwamen, en wordt het lot van zijn vermeende dode broertje Antonie steeds raadselachtiger. Met veel gevoel en oog voor historische details geschreven. Met zwart-witfoto’s, -kaarten en -illustraties. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep aanspreken.Bert Wagendorp (Groenlo, 1956) schrijft sinds 2001 columns voor de Volkskrant. Zijn debuutroman 'De proloog’ verscheen in 1995. In 2013 brak hij door met ‘Ventoux', verfilmd door regisseur Nicole van Kilsdonk. ‘Kalle…Lees verder

Over Bert Wagendorp

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Bert Wagendorp (Groenlo, 5 november 1956) is een Nederlands schrijver en journalist.

Biografie

Bert Wagendorp was leerling aan het Emelwerda College in Emmeloord en studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna was hij enige tijd werkzaam als copywriter in de reclame. In 1985 werd hij sportverslaggever bij de Leeuwarder Courant. In 1988 verhuisde hij naar de Volkskrant. Voor die krant versloeg hij tussen 1989 en 1994 zes keer de Tour de France. Van 1996 tot 2000 was hij correspondent in Londen. In 1995 verscheen zijn roman De Proloog, de beklemmende beschrijving van een doorwaakte nacht van een wielrenner die de proloog van de Tour de France moet winnen. Het boek werd in 2001 in het Duits vertaald (Der Prolog).

In mei 2013 verscheen de roman Ventoux. Het boek werd door het boekenpanel van het tv-programma De Wereld Draait Door uitgeroepen tot B…Lees verder op Wikipedia