Boek
Nederlands

Elantris

Als de levende goden van Elantris vervloekt zijn, wordt ook kroonprins Raoden door die vloek getroffen; tegelijk met zijn verloofde Sarene strijdt hij voor vrijheid tegen religieuze fanatici.
Extra onderwerp
fantasy, Romans
Titel
Elantris
Auteur
Brandon Sanderson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Elantris
Uitgever
Amsterdam: M, 2006
543 p.
ISBN
90-225-4522-9

Besprekingen

Het koninkrijk Arelon wordt overheerst door de stad Elantris. Geen fysieke overheersing, maar een psychische, want Elantris was ooit de schitterende stad van mensen die haast goden waren. Maar tien jaar voor het begin van het verhaal is die macht plotseling door een raadselachtige oorzaak ineen gestort. Uit de puinhopen hebben de kooplieden een nieuw koninkrijk gevormd, waarin het vermogen van koopman zijn adellijke status bepaald: de rijkste man is koning. Het in versneld tempo in verval geraakte Elantris, afgesloten door hoge muren, werpt echter een schaduw over het koninkrijk: de bewoners van Arelon kunnen nog steeds transformeren tot Elantriaan, niet langer tot een goddelijk wezen, maar tot een soort zombie, een dode. En bovendien wordt Arelon bedreigd door een buitenlandse macht, de theocratie van de Fjorden, die een ander geloof voorstaan.

Roaden, de kroonprins, ondergaat die transformatie en wordt opgesloten achter de muren van Elantris. Kort daarna arriveert Sarene, een…Lees verder
Deze debuutroman vormt een enkel boek; dus geen deel van een trilogie. Een verademing in de door pulp beheerste wereld van de fantasy. De levende goden van Elantris zijn vervloekt. Raoden, de optimistische kroonprins van Elantris en verloofde van de geniale Sarene, valt aan de vloek ten prooi. Onbewust van elkaar strijden Raoden en Sarene voor vrijheid in het door godsdienstwaanzin bedreigde Elantris. Een spannend en goed opgebouwd verhaal. Vooral de manier waarop nieuwe personages worden opgevoerd, verraadt talent. De slechten zijn iets te slecht en de goeden iets te goed, maar er zitten voldoende verrassingen en grijstonen in om dat te compenseren. Pas aan het eind vervalt de auteur in ontsnappingen op het laatste moment en spanning om de spanning, maar dan geeft het niet meer. Het verhaal illustreert fraai de gevaren die religie kan hebben, en is daarmee actueel (ironisch genoeg is de auteur religieus). Het boek eindigt met enkele overpeinzingen die de weg openlaten voor een eventu…Lees verder

Over Brandon Sanderson

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Niccolò Caranti

Brandon Sanderson (Nebraska, 19 december 1975) is een Amerikaans schrijver van fantasy. Hij is vooral bekend voor zijn Mistborn-trilogie en zijn opdracht om de serie Het Rad des Tijds van de inmiddels overleden schrijver Robert Jordan af te werken.

Sanderson werd al twee keer genomineerd voor de John W. Campbell Memorial Award en is nog steeds de enige auteur die zes keer genomineerd werd voor de David Gemmell Legend Award in een tijdsperiode van vier jaar. In 2011 won hij de David Gemmell Legend Award met The Way of Kings, het eerste deel van een multi-serie bestaande uit tien boeken. In 2012 werd hij genomineerd voor The Alloy of Law.

Sanderson is een deelnemer aan de wekelijkse podcast Writing Excuses met auteurs Dan Wells, Mary Kowal en webcartoonist Howard Tayler.

Achtergrond

Sanderson werd geboren in Lincoln, Nebraska en behaalde in 2004 zijn Masters in creatief schrijven. H…Lees verder op Wikipedia