Het verhaal van Jackie Robinson (1919-1972), de eerste Afro-Amerikaan die in de Major League Baseball speelde.
Onderwerp
Honkbal
Titel
42
Regisseur
Brian Helgeland
Componist
Mark Isham
Acteur
Chadwick Boseman 1976-2020 Harrison Ford 1942-
Taal
Engels
Uitgever
Warner Home Video, 2013
1 dvd-video
Oorspr. opname
2013
Speelduur
123 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Portugees, Engels voor slechthorenden
EAN
5051888154076

Besprekingen

Een sportbiografie van Brian Helgeland (A knights tale; Payback) met in de hoofdrollen de relatief onbekende Chadwick Boseman en oude rot Harrison Ford. De film vertelt het verhaal van Jackie Robinson (1919-1972), de eerste zwarte honkballer die in de Major League Baseball speelt, het hoogste professionele honkbalniveau in Noord-Amerika. In 1947 krijgt hij een contract bij de Brooklyn Dodgers, de beroemde honkbalclub die dan nog in New York is gevestigd, waarmee eigenaar Branch Rickey de ongeschreven regel breekt dat zwarten niet aangenomen worden. Zowel Robinson als Rickey krijgen te maken met zeer vijandige reacties. Om Robinson te eren wordt in de VS jaarlijks de 'Jackie Robinson Day' gehouden. Scott Foundas (Variety, i) is kritisch. Hij zegt dat Boseman en Ford het beste maken van hun rol, maar dat de film teveel de formule van heldenverering volgt, met clichématige helden en schurken en met te weinig menselijk drama.

Over Brian Helgeland

Brian Helgeland (Providence, 17 januari 1961) is een Amerikaans scenarioschrijver en filmregisseur. Als schrijver heeft hij een grote reeks blockbustersuccessen achter zijn naam staan: L.A. Confidential (1997), The Bourne Supremacy (2004) en Robin Hood (2010).

Biografie

Jeugdjaren

Brian Helgeland is geboren in Providence (Rhode Island). Hij is de zoon van Noorse ouders. Zijn achternaam is ook Noors en is vernoemd naar een gebied in Noord-Noorwegen. Hij is afgestudeerd aan de Loyola Marymount University in Los Angeles en heeft ook gestudeerd aan de Universiteit van Massachusetts Dartmouth.

Carrière

In 1998 werd Helgeland de eerste persoon die zowel een Oscar won voor Beste script (L.A. Confidential) en een Razzie (The Postman) voor slechtste script in hetzelfde jaar. Helgeland schre…Lees verder op Wikipedia

Suggesties