Boek
Nederlands

Geknipt

Carli Biessels (auteur), Marije Tolman (illustrator)
+1
Geknipt
×
Geknipt Geknipt
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Een moeder wil telkens een nieuw kapsel. Ook haar zoontje (ik-figuur) neemt ze steeds mee naar de kapper, maar hij is daar niet zo blij mee. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Haarkappers
Titel
Geknipt
Auteur
Carli Biessels
Illustrator
Marije Tolman
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2008
40 p. : ill.
ISBN
9789020979947

Besprekingen

Even wachten tot het aangroeit", zegt de moeder van de jonge verteller in Geknipt, nadat ze niet geheel tevreden is thuisgekomen van de kapper. Voordat het 'even' is aangegroeid, heeft ze zich echter alweer een volgend mislukt kapsel laten aanmeten. Ook haar zoon ontkomt niet aan de kapper. Dat belooft al de allereerste keer niet veel goeds: "Zelf had ik gewoon haar, bruin, met een golfje. Niets om je zorgen over te maken. Dat deed ik dan ook nooit. Tót die vrijdag, de dag dat Trude mijn haar knipte". Nadat Trude hem onderhanden heeft genomen, ziet hij eruit als zo'n "pasgevonden kind" dat hij van de televisie kent. Daarna krijgt hij een kapsel met een lok, van een kapper in een glazen salon die eruitziet als de dampkring. Een Russische kapper knipt zijn haren dan weer zo kort dat het jongetje zich na het bezoek heel dun voelt. En de stationskapper, die het resultaat van de Russische kapper moet fatsoeneren, zorgt ervoor dat hij eruitziet als een 'gevangenisjongetje'. Een boek…Lees verder
Kleinformaat voorleesboek over een moeder en haar zoontje (ik-figuur). De moeder is dol op steeds weer een ander kapsel. Ook haar zoon neemt ze mee naar kappers. Totdat het jongetje werkelijk alleen nog maar stoppeltjes heeft en doodongelukkig is. Het liefst kijkt hij in een hondenboek naar de harige vachten. Inleefbaar gegeven in korte zinnen en eenvoudige woorden weergegeven. Verhalende schrijfstijl met gebruikmaking van de dialoogvorm. De langere teksten laten zich goed voorlezen. De gedachtensprongen kunnen soms de leesbaarheid bemoeilijken. De fijne, relatief kleine aquarelpentekeningen ondersteunen de tekst, zijn vrolijk van sfeer en geven soms een extra interpretatie. Verzorgde uitgave met glad papier. Vanaf ca. 5 jaar.