Boek
Nederlands

Het pantser van de kreeft

De zussen Ea en Sidsel en hun broer Niels leven verschillende levens. Als Ea een bezoek brengt aan helderziende Bee Wallens roept dat een dringende vraag op waarna ze een standpunt moeten innemen over elkaar en hun gemeenschappelijke verleden.
Titel
Het pantser van de kreeft
Auteur
Caroline Albertine Minor 1988-
Vertaler
Lammie Post-Oostenbrink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Hummerens skjold
Uitgever
[Amsterdam]: Das Mag Uitgevers, 2021
373 p. : ill.
ISBN
9789493168855 (paperback)

Besprekingen

Schaarbeweging

De Deense Caroline Albertine Minor naait een familiale lappendeken aan elkaar, met als rode draad haar precieuze stijl. De rafelrandjes neem je er met plezier bij.

Sidsel zal haar nijlpaard missen. Ook al is het slechts voor een weekend, en ook al ziet het er robuust uit, ze weet dat het fragiel is. Onder zijn stenen façade is het hol, gemaakt om fonteinwater te sproeien. Al maanden werkt Sidsel aan de restauratie van haar waterspuwer en nu moet ze hem in Kopenhagen achterlaten om in Londen een borstbeeld te herstellen: in het British Museum heeft een lompe bezoeker zijn telefoon op een eeuwenoud gezicht van zandsteen laten vallen, met als gevolg een afgebrokkelde lip.

Een drama voor het museum, een carrièrekans voor de alleenstaande Sidsel. Maar hoe moet het met haar dochter Laura? Sidsel kan enkel op haar broer Niels rekenen, een anarchist die zijn kostje bijeenscharrelt door posters te plakken en die zelden over een vast adres beschikt. En dat is niet Sidsels enige zorg. De dag voor haar vertrek merkt ze dat ze aarsmaden heeft – dankjewel, overbevolkte crèche – en daarnaast hangt over Londen een oude…Lees verder

Dit is na 'Zegeningen'* (2018) de tweede in het Nederlands vertaalde roman van Minor (1988). In Denemarken wordt ze beschouwd als een van de belangrijkste auteurs van deze tijd. De roman gaat over verbroken relaties, mislukking en relaties die verwachtingen overtreffen. Twee zussen en een broer zijn uit elkaar gegroeid. Ea woont in San Francisco samen met fotograaf Hector en zijn dochter Coco, Sidsel is een alleenstaande moeder van Laura en werkt als curator in een museum in Kopenhagen, Niels heeft geen vaste woonplaats en plakt posters. Een bezoek van Ea aan helderziende Bee Wallens roept een dringende vraag op. De zussen en broer zijn gedwongen een standpunt in te nemen over elkaar en over hun gemeenschappelijke verleden. Stilistisch knap in elkaar gepast komen niet alleen de drie, maar ook hun overleden ouders aan het woord. De roman is doorspekt met fraai gevonden metaforen, door de overdaad soms afleidend. Om de draad van het verhaal te pakken te krijgen moet de lezer in het beg…Lees verder