Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Ronduit : overpeinzingen van een possibilist

Caroline Pauwels (auteur), Frank Van Laeken (medewerker), Peter Van Rompaey (medewerker)
Persoonlijke, filosofische bespiegelingen over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen vanuit het vertrouwen dat de wereld beter kan worden.
Titel
Ronduit : overpeinzingen van een possibilist / Caroline Pauwels ; opgetekend door Frank Van Laeken en Peter Van Rompaey
Auteur
Caroline Pauwels
Medewerker
Frank Van Laeken Peter Van Rompaey
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2021
261 p.
ISBN
9789089249708 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Een boek over leven, werk, de universiteit, media, Europa en de wereld. Persoonlijk en filosofisch. Geschreven door Caroline Pauwels, sinds 2016 rector van de Vrije Universiteit Brussel. Zij noemt zichzelf 'possibilist', dat wil zeggen dat ze er vast op vertrouwt dat de wereld beter kan worden. Haar doel is de lezer te intrigeren, inspireren en/of verwonderen. En dat lukt haar. De hoofdstukken zijn deels gebaseerd op lezingen, interviews en columns in 'De Tijd'. In deze stukken is een radicaal humanist aan het woord, die zich beroept op de principes vrijheid, gelijkheid en verbondenheid. Zij treedt hiermee in de voetsporen van de Verlichting (Kant). Haar favoriete filosoof is Hannah Arendt, haar favoriete schrijvers zijn Karen Blixen, Virginia Woolf en Albert Camus. Ook komen ontmoetingen aan bod met bekende en minder bekende mensen, maar stuk voor stuk mooie mensen. Met literatuurlijst. Een inspirerend, reflectief boek door een tijdgenote voor lezers met een brede interesse.

Over Caroline Pauwels

Caroline Pauwels (Sint-Niklaas, 23 juni 1964 – Jette, 5 augustus 2022) was een Belgisch hoogleraar communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Van september 2016 tot en met februari 2022 was ze rector van die universiteit.

Levensloop

Loopbaan

Caroline Pauwels studeerde filosofie aan de voormalige UFSIA en communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Na haar studie was zij in 1989 korte tijd stagiair op het kabinet van toenmalig Eurocommissaris Karel Van Miert waarna ze datzelfde jaar als onderzoeker startte aan de vakgroep Communicatiewetenschappen van de VUB. Ze promoveerde daar in 1995 op een onderzoek dat zich toespitste op het audiovisueel beleid van de Europese Unie. In 1998 werd zij hoogleraar.

Van 2000 tot 2016 was zij directeur van SMIT, een onderzoekscentrum dat zich specialiseert in de studie van informatie- en communicatietechnol…Lees verder op Wikipedia