Boek
Nederlands

Alleen maar helden

Charles Lewinsky (auteur), Elly Schippers (vertaler)

Besprekingen

In het najaar van 1944 strijkt een filmploeg neer in een Beiers bergdorpje. Officieel om een nazi-propagandafilm te maken, maar voor de betrokkenen is het belangrijkste motief om weg te zijn uit het door de oorlog bedreigde Berlijn. Door gebrek aan materiaal en menskracht valt er amper te werken en dient de schijn te worden opgehouden. Maar in de betrekkelijke veiligheid van het dorp krijgt de filmploeg toch te maken met dramatische gebeurtenissen. De Zwitserse auteur (1946), bekend van de roman 'Het lot van de familie Meijer', presenteert het verhaal als een reconstructie aan de hand van een manuscript van een Amerikaanse filmhistoricus, diens interviews in 1986 met een actrice uit die tijd, dagboeknotities van de scenarioschrijver en diverse andere 'bronnen' zoals fictieve Wikipedia-pagina's. Dat is even wennen, maar het is zo knap gedaan dat een spannend verhaal ontstaat, hoewel het verloop van de geschiedenis niet heel verrassend is. Een boek dat speelt met feit en fictie (tot in …Lees verder

Over Charles Lewinsky

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Martin Lindner

Charles Lewinsky (Zürich, 14 april 1946) is een Zwitsers schrijver van literaire romans, toneelstukken, televisieseries, hoorspelen en liederen.

Leven

Lewinsky is van Joodse herkomst. Hij studeerde germanistiek en theaterwetenschappen in Zürich en Berlijn. Tot 1980 werkte hij veel voor het theater, als dramaturg en regisseur. Daarna legde hij zich vooral toe op het schrijverschap, aanvankelijk vooral ook voor het theater. Later maakte hij ook televisieshows en schreef hoorspelen, scripts voor diverse televisieseries, draaiboeken voor films en zo'n zevenhonderd songteksten. Eind jaren negentig begon hij ook literaire romans te schrijven.

Lewinsky woont en werkt tegenwoordig afwisselend in het Franse Vereux en in Zürich. Hij is getrouwd met Ruth Halpern, die eveneens schrijfster is.

Werk en waardering

Lewinsky toont zich in zijn literaire romans vooral een groot verteller,…Lees verder op Wikipedia