Boek
Nederlands

Tien-en-een-nacht

Charles Lewinsky (auteur), Elly Schippers (vertaler)
Een al wat oudere prostituee vertelt een criminele zakenman die haar vaste klant is, bij ieder bezoek een verhaal.
Titel
Tien-en-een-nacht
Auteur
Charles Lewinsky
Vertaler
Elly Schippers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Zehnundeine Nacht
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Signatuur, 2013
158 p.
ISBN
9789056723927 (hardback)

Besprekingen

In Tien-en-een-nacht van Charles Lewinsky vertelt het hoofdpersonage, een ietwat oudere prostituee die doorheen het hele boek 'Prinses' wordt genoemd, elf verhalen aan een oplichter. Telkens ontmoeten de twee elkaar in het Palace Hotel, waar 'Koning', de bandiet, Prinses niet om lichamelijke bevrediging, maar om verhalen vraagt.
De elf verhalen die Prinses in het boek vertelt, worden door middel van een dialoog stap voor stap aan de lezer ontsluierd, wat zorgt voor een zekere spanningsopbouw en een verrassingseffect. Qua inhoud zijn Prinses’ verhalen in se ook altijd erg verrassend, zeker naar het einde van ieder verhaal toe; Lewinsky’s fantasie lijkt onbegrensd. Samen vormen de elf verhalen een bizarre mix van luguberheid en donkere humor, maar blijft er een positieve en grappige ondertoon aanwezig. De vertelsels lezen als een trein. Daarnaast zijn ze niet erg hermetisch: met een beetje verbeeldingskracht zijn ze, vooral omwille van het alledaagse woordgebruik, vr…Lees verder
Een al wat oudere prostituee, die haar beste tijd heeft gehad, vertelt aan een vaste klant, een brute zakenman met criminele inslag, bij elk bezoek een verhaal. De verhalen hebben een wat parabelachtige moralistische inslag, zijn humoristisch en zeer fantasierijk. De korte dialogen tussen de wat boosaardige klant, die koning wordt genoemd, en de vertelster die gewiekst de problemen omzeilt, geven deze bundel een extra dimensie. Een verrassend boek van een auteur die naam maakte met wijdlopige romans. Met deze korte variatie op de Scheharazadesprookjes toont Lewinsky (1946) dat hij ook met een serie verhalen, die uiterst afwisselend van aard zijn, een afgeronde compositie kan produceren. Literatuur voor een groot publiek. Normale druk.

Over Charles Lewinsky

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Martin Lindner

Charles Lewinsky (Zürich, 14 april 1946) is een Zwitsers schrijver van literaire romans, toneelstukken, televisieseries, hoorspelen en liederen.

Leven

Lewinsky is van Joodse herkomst. Hij studeerde germanistiek en theaterwetenschappen in Zürich en Berlijn. Tot 1980 werkte hij veel voor het theater, als dramaturg en regisseur. Daarna legde hij zich vooral toe op het schrijverschap, aanvankelijk vooral ook voor het theater. Later maakte hij ook televisieshows en schreef hoorspelen, scripts voor diverse televisieseries, draaiboeken voor films en zo'n zevenhonderd songteksten. Eind jaren negentig begon hij ook literaire romans te schrijven.

Lewinsky woont en werkt tegenwoordig afwisselend in het Franse Vereux en in Zürich. Hij is getrouwd met Ruth Halpern, die eveneens schrijfster is.

Werk en waardering

Lewinsky toont zich in zijn literaire romans vooral een groot verteller,…Lees verder op Wikipedia