Boek
Nederlands

Daan en Roos

Chris Winsemius (auteur), Jan De Kinder (illustrator)
Zestien verhalen over Daan (7) die altijd wel wat beleeft. Hij speelt met zijn zusje Roos en is ondeugend tegen zijn moeder en oudere neef Job. AVI-M4. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.
Leesniveau
AVI 4, AVI M4
Titel
Daan en Roos
Auteur
Chris Winsemius
Illustrator
Jan De Kinder
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2008
92 p. : ill.
ISBN
9789020976557

Besprekingen

Chris Winsemius, bekend van 'Sesamstraat', heeft met Daan en Roos een nieuw duo jonge deugnieten aan de jeugdliteratuur toegevoegd. Daan is een jongetje van zeven, en Roos is zijn zusje van acht. Ze houden van buiten spelen, en dat doen ze bij voorkeur met hun opa, neef Job of buurmeisje Tilly. Verder is er ook nog mama Mia en oom Hugo, de buurman die eigenlijk "geeneens familie" is, maar wel vaak over de vloer komt.
Daan en Roos zijn verre van het origineelste duo uit de jeugdliteratuur. Hun avonturen zijn op alledaagse situaties gebaseerd, en verrassen daarom ook niet veel. Toch is Winsemius' aanpak verfrissend. Zo krijgen de nevenpersonages ? net als in 'Sesamstraat' ? opmerkelijk veel aandacht. Het boek bestaat uit 15 verhaaltjes, en tussenin krijgt ieder personage een bladzijde om zichzelf voor te stellen. In enkele zinnen wordt hun karakter duidelijk, en de combinatie van de stukjes geeft de lezer een helder beeld van een kleine leefgemeenschap. Zo blijkt tussen de reg…Lees verder
Zestien leuke, korte verhalen over Daan (7 jaar) en de mensen rondom hem: zus Roos, mamma Mia, neef Job, buurmeisje Tilly (verliefd op Job), opa en oom Hugo (eigenlijk een buurman). Elk verhaal wordt door een persoon of als toeschouwer verteld, zodat je een divers beeld krijgt van de dagelijkse gebeurtenissen en de karakters. Ondeugend mogen zijn, saamhorigheid en vrolijkheid vormen de grondslag. Vergelijkbaar met Sesamstraat, waarvan de schrijver bekend is. Elk verhaal is geïllustreerd met diverse kleurige, speelse, ongekaderde, soms collageachtige tekeningen, die een kwart tot een hele pagina groot zijn. Het vorm- en lijnenspel (zoals een extreem lang lichaam of de extra hoekig getekende oom Hugo die Daan in zijn kraag grijpt) versterken op subtiele en humoristische wijze de tekst, waardoor ze elkaar goed aanvullen. Emoties zijn duidelijk te zien en door onder andere oogcontact zie je de sterke band tussen de personen. De tekst is duidelijk gescheiden van de afbeeldingen. De pagina’…Lees verder

Daan en Roos

Het boek bestaat uit vijftien losse, korte verhalen rond Daan en Roos. Tussen de verhaaltjes in, stellen de verschillende personages zich voor: Daan, Roos, oom Hugo, neef Job, opa, mama Mia en Tilly. Inhoudelijk zijn de verhalen niet echt boeiend, leuk of spannend, eerder wat saai. Ze zijn wel goed aangepast aan het niveau van beginnende lezers. Goed geïllustreerd met op bijna elke pagina een tekening. De personages en tekeningen zijn eenvoudige schetsen in zachte kleuren.