Boek
Nederlands

Christiane F.

Christiane F. (auteur), Kai Hermann (auteur), Horst Rieck (auteur)
Authentiek verslag, verteld door een Berlijns meisje van ongeveer vijftien jaar dat verslaafd is aan heroi͏̈ne en zich prostitueert om aan het nodige geld te komen.
Titel
Christiane F. / Christiane F. ; vastgelegd door Kai Hermann en Horst Rieck
Auteur
Christiane F. Kai Hermann Horst Rieck
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Wir Kinder vom Bahnhof Zoo
Uitgever
Haarlem: Becht, 2005
319 p.
ISBN
90-230-0977-0

Besprekingen

Indringend geschreven relaas over het uitzichtloze leven van een verslaafd vijftienjarig meisje in Berlijn, dat moet tippelen om aan geld voor heroïne te komen. Het boek moraliseert niet, maar geeft de feiten zakelijk, soms bijna afstandelijk. Zeer gedetailleerd wordt de leefwijze beschreven van de hoofdpersoon en haar vrienden en vriendinnen. Twee journalisten hebben de door de hoofdpersoon uitgesproken tekst in de definitieve vorm van het boek gegoten. Het boek vertoont wel overeenkomst met 'Het onkruid en de bloem, dagboek van een verslaafd meisje' (Becht) maar is uitvoeriger en nog realistischer beschreven. Ondanks de trieste inhoud een boek voor een groot publiek dat wellicht een brug kan slaan tussen verslaafden en hun buitenwereld. Het boek is verfilmd door Ulricht Edel (1982). Paperbackeditie, kleine druk.

Over Christiane F.

Christiane Vera Felscherinow (Hamburg, 20 mei 1962) is Duitslands bekendste heroïneverslaafde. Ze kwam eind jaren 70 in de publiciteit onder de schuilnaam Christiane F. Ze publiceerde in 1979 ook haar autobiografie, waarin ze openlijk over haar verleden als heroïneprostituee praatte. Dit boek werd op de Nederlandstalige markt uitgebracht als: "Verslag van een junkie".

Vroege jeugd

Felscherinow groeide op in een gezin waarin liefdeloosheid en geweld overheersten. Ze werd regelmatig geslagen door haar alcoholverslaafde vader. Dit gegeven en haar moeders afhankelijkheid bepaalden het dagelijks leven van het jonge meisje.

Toen Felscherinow zes jaar was, verhuisde de familie van het platteland naar Berlijn. Ze belandde in Gropiusstadt, een forensenwijk in het zuiden van de stad. In het appartement op de elfde verdieping van een flat speelden zich dramatische taferelen af. Tijdens een van de mishandelingsessies…Lees verder op Wikipedia