Boek
Nederlands

Oer : het grote verhaal van nul tot nu

Corien Oranje (auteur), Cees Dekker (auteur), Gijsbert Van den Brink (auteur)
Christelijke visie in verhaalvorm op het ontstaan van het heelal, de Aarde en het ontstaan en ontwikkeling van het leven, waarbij wordt getracht de schepping en de evolutietheorie meer met elkaar in overeenstemming te brengen.
Titel
Oer : het grote verhaal van nul tot nu
Auteur
Corien Oranje Cees Dekker Gijsbert Van den Brink
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ark Media, 2020
160 p.
ISBN
9789033802188 (paperback)

Besprekingen

Dit boek probeert wat meer overeenstemming te brengen tussen geloof en wetenschap inzake de geschiedenis van het heelal. Het heeft de vorm van een vertelling die begint bij de oerknal. Het wordt in de ik-vorm verteld door een proton, die vrijwel vanaf de oerknal aanwezig is. Zo krijgt de lezer een overzicht in vogelvlucht van bovengenoemde geschiedenis. Halverwege het boek, als er al menselijk leven op Aarde is, gaat het verhaal over in de heilsgeschiedenis. In het verhaal van Adam en Eva is nogal wat veranderd, Abraham en Jezus staan in de Bijbelse context. In een gesprek tussen de drie auteurs wordt als doelstelling vermeld: meer overeenstemming brengen tussen schepping en evolutie. Voor wie nooit moeite heeft gehad met de evolutietheorie, bevat het boek weinig belangwekkends. Het valt op dat Cees Dekker, ooit aanhanger van de Intelligent Design-gedachte, nogal in zijn opvattingen is doorgeschoven. Wel wordt vastgehouden aan de opvatting dat de Schepper in de hele evolutionaire ont…Lees verder

Over Corien Oranje

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door bibliotheekzwartewaterland

Corien Oranje (Delft, 10 mei 1963) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster met ruim tachtig titels op haar naam. Ze won enkele prijzen voor (christelijke) jeugdboeken en werd daar diverse keren voor genomineerd. Ook schreef ze een musical.

Persoonlijk

Corien Oranje studeerde theologie aan de Theologische Universiteit Kampen (Broederweg) en trouwde met een predikant. Samen hebben zij vier zoons (waaronder een drieling). Ze woonden vanaf 2003 in Jakarta, waar Oranje o.a. werkte als gevangenispastor, en zijn sinds 2010 woonachtig in Haren.

Nominaties en prijzen

  • 2014 nominatie Hoogste Woord: Love you, miss you
  • 2012 nominatie Hoogste Woord: Kampioen
  • 2011 Hoogste Woord: Tropisch Complot
  • 2010 nominatie Eigenwijsprijs en Hoogste Woord: Chaos in mijn hoofd
  • 2010 nominatie Hoogste Woord: Blessuretijd
  • 2009 nominatie Eigenwijsprijs:…Lees verder op Wikipedia