Boek
Nederlands
Wanneer een Deense vrouwelijke inspecteur van politie zich vastbijt in het onderzoek rond de moord op een jonge vrouw, lijkt het spoor te leiden naar de burgemeester van Kopenhagen en diens staf. Romanbewerking van de Deense tv-serie.
Titel
De killing. [1]
Auteur
David Hewson
Naar het werk van
Søren Sveistrup
Vertaler
Janine van der Kooij Nienke Van der Meulen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The killing I
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2012
688 p.
Aantekening
Gebaseerd op het oorspronkelijke scenario van de tv-serie The Killing geschreven door Søren Sveistrup
ISBN
9789022562574 (paperback)

Besprekingen

Een jong, halfnaakt meisje in het woud, rent voor haar leven. De lichtvlek die een zaklantaarn op de grond werpt, volgt haar in een rustig tempo. De achtervolger is zeker van zijn zaak. Deze beginscène maakt duidelijk dat dit nooit goed kan aflopen. De immens populaire Deense televisieserie The Killing barst van de suspense. Het eerste deel van de serie zal de kijkers weken lang nagelbijtend bezighouden met de vraag wie Nanna Birk Larssen vermoord heeft. Scandinavische misdaadseries hebben een ijzersterke reputatie, maar deze bloedstollende thriller van scenarioschrijver Søren Sveistrup breekt alle records. Er volgen nog de series twee en drie, alle opgebouwd op hetzelfde stramien: misdaadrecherche, de persoonlijke achtergrond van het slachtoffer en de politieke scene hebben een min of meer gelijk aandeel in het verhaal en hoe verder het moordonderzoek vordert, hoe sterker er een diffuus licht valt op de verstrengeling van de drie.
Van de eerste twee delen is intussen de r…Lees verder
Tijdens de burgemeestersverkiezing voor de stad Kopenhagen wordt een jonge vrouw vermoord. Bij het onderzoek stuit inspecteur Sarah Lund steeds op een connectie met het stadhuis. De zoektocht naar de moordenaar krijgt daardoor steeds meer een politieke lading. De televisieserie met dezelfde titel is op dvd razend populair en wordt gezien als een van de beste krimi’s van de laatste tijd. Voor wie dit alles toch nog gemist heeft, is deze vuistdikke detective die gebaseerd is op het scenario en die dezelfde verhaallijnen volgt. Pas in de epiloog geeft de schrijver er een (wat onnodige) eigen wending aan. Het taalgebruik is niet moeilijk, de drie verhaallijnen met elk hun eigen echte hoofdpersonen zijn boeiend en goed te volgen en net als de serie zelf blijft het verhaal spannend tot het eind. Een knap geconstrueerd verhaal, maar ten opzichte van de televisieserie is er geen meerwaarde. Zeer kleine druk.

Over David Hewson

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Mark Bothwell (Bodsham at en.wikipedia)

David Hewson (9 januari 1953) is een Brits schrijver van misdaad- en mysterieboeken. Zijn series van moderne misdaad spelen zich af in Rome, met in de hoofdrol detective Nic Costa. Het eerste deel was getiteld A Season for the Dead en werd tot dusver gevolgd door tien sequels.

Levensloop

Hewson verliet zijn school op zijn zeventiende en werkte voor een plaatselijke krant in het noorden van Engeland. Later werd hij verslaggever voor The Times en redacteur bij The Independent. Hij was lid van het International Thriller Writers Inc tot 2009. In 2011 werd Hewson gevraagd de 'novelisation' te schrijven van de populaire Deense dramaserie The Killing.

Bibliografie

Boeken

  • 1986 - Shanghai Thunder
  • 1995 - Semana Santa (ook bekend onder de titel Death in Seville)
  • 1997 - Epiphany (Waan…Lees verder op Wikipedia

Suggesties