De schaduw van Lucifer

David Hewson (auteur), Janine van der Kooij (vertaler)
Een Engelse student uit de 21ste eeuw en een 18de eeuwse drukkersleerling verliezen hun onschuld bij perikelen rond hetzelfde manuscript van een concerto van een anonieme 18de eeuwse componist.
Onderwerp
Venetië
Titel
De schaduw van Lucifer
Auteur
David Hewson
Vertaler
Janine van der Kooij
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The cemetery of secrets
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2011
478 p.
ISBN
9789026128622 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

De Britse schrijver David Hewson is vooral bekend van zijn reeks thrillers over de Romeinse politieagent Nic Costa, maar deze roman moet in niets onderdoen voor deze detectiveserie. De schaduw van Lucifer speelt zich volledig in Venetië af. Door afwisselende vertelperspectieven en een hele rij aan personages vermengt hij op een boeiende manier het heden met de vervalperiode van de Venetiaanse Republiek.
Hewson concentreert zich op het decadente aspect van de lagunestad en bouwt een intrigerende thriller op door zijn verhaal te situeren in deze schaduwzijde van Venetië, waar corruptie, misdaad en verleiding welig tieren. Daniel Forster is een onschuldige jonge Brit die door de homofiele Venetiaanse patriciër Scacchi wordt aangenomen om zijn bibliotheek te catalogiseren. Forster komt er echter niet terecht in een bestoft archief, maar wel in een web van intriges gesponnen rond een oud muziekmanuscript dat anoniem door een verre voorvader van Scacchi werd uitgegeven. Scacchi …Lees verder
Als Daniel Forster (20) zijn studie Italiaanse geschiedenis in Oxford aan het afronden is, vraagt kunstverzamelaar Scacchi hem zijn bibliotheek in Venetië te catalogiseren. Maar daar vertelt de jonge huishoudster dat het vooral zijn taak is Scacchi te redden van een financiële ramp, bijv. door de kostbare viool te vinden, gestolen uit het graf van een jaren terug vermoorde jonge violiste. Onverwacht vindt Daniel een anoniem 19e-eeuws vioolconcert dat veel geld waard is. Hij weet dan niet dat hij het spoor volgt van drukkersleerling Lorenzo Scacchi (20), die in 1733 de joodse violiste van wie hij houdt het getto uitsmokkelt om een verdwenen concert van Vivaldi te spelen. De Engelse journalist (1953), columnist van de ‘Sunday Times’, schreef o.a. de in Rome spelende succesvolle Nic Costa detectives. Ook deze losse, goed vertaalde roman is positief ontvangen. Het om-en-om in het nu en 1733 spelende, spannende verhaal (gedrukt in een wisselende letter) heeft veel vaart en een goed plot wa…Lees verder

Over David Hewson

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Mark Bothwell (Bodsham at en.wikipedia)

David Hewson (9 januari 1953) is een Brits schrijver van misdaad- en mysterieboeken. Zijn series van moderne misdaad spelen zich af in Rome, met in de hoofdrol detective Nic Costa. Het eerste deel was getiteld A Season for the Dead en werd tot dusver gevolgd door tien sequels.

Levensloop

Hewson verliet zijn school op zijn zeventiende en werkte voor een plaatselijke krant in het noorden van Engeland. Later werd hij verslaggever voor The Times en redacteur bij The Independent. Hij was lid van het International Thriller Writers Inc tot 2009. In 2011 werd Hewson gevraagd de 'novelisation' te schrijven van de populaire Deense dramaserie The Killing.

Bibliografie

Boeken

  • 1986 - Shanghai Thunder
  • 1995 - Semana Santa (ook bekend onder de titel Death in Seville)
  • 1997 - Epiphany (Waan…Lees verder op Wikipedia