Als de mysterieuze Rita, die na een auto-ongeluk haar geheugen is kwijtgeraakt, in contact komt met de ambitieuze actrice Betty, gaan zij samen op zoek naar Rita's identiteit.
Titel
Mulholland Drive
Regisseur
David Lynch
Componist
Angelo Badalamenti 1937-2022
Acteur
Justin Theroux Naomi Watts Laura Harring Ann Miller 1923-2004 Robert Forster 1941- (US)
Taal
Engels
Uitgever
Cinéart, [jaar van uitgave niet vastgesteld]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2001
Speelduur
141 min.
Aantekening
Digitally restored Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
5051083190725

Besprekingen

Betreed opnieuw de wereld van David Lynch met de schitterende 4K-restauratie van zijn meesterwerk en cultklassieker 'Mulholland Drive'. De film heeft na 20 jaar nog niks aan kracht ingeboet en wordt beschouwd als één van de beste films van deze eeuw. Bette Elms (Naomi Watts) is een jonge, ambitieuze actrice die haar geluk beproeft in Hollywood. Vlak na haar aankomst staat de mysterieuze Rita (Laura Harring) bij haar op de stoep. Ze heeft een auto-ongeluk gehad, is haar geheugen kwijt en duidelijk op de vlucht. Maar voor wat, en wie is ze? Een adres aan Mulholland Drive zou antwoorden kunnen geven. Maar is Bette zelf eigenlijk wel wie ze denkt te zijn? Na 'Twin Peaks' en 'Lost highway' verstevigde David Lynch met 'Mulholland Drive' zijn positie als boegbeeld van de surrealistische cinema. Lynch werd destijds voor de film in Cannes gelauwerd als Beste Regisseur. IMDb-score 8/10, Moviemeter 4/5.

Over David Lynch

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

David Keith Lynch (Missoula (Montana), 20 januari 1946) is een Amerikaans filmregisseur en kunstschilder.

Hij wordt gezien als het boegbeeld van de Amerikaanse surrealistische cinema. Lynch staat met name bekend om zijn thrillers waarin hij seks, gewelddadigheid en zwarte humor combineert met stilistische schoonheid en een poging tot technische perfectie. In bijna al zijn films vervormt hij alledaagse elementen uit de Amerikaanse cultuur tot vreemde surrealistische objecten.

Naast het regisseren van films houdt Lynch zich bezig met verschillende nevenactiviteiten. Hij is kunstschilder, striptekenaar, meubelontwerper, hoogleraar op de University of Fine Arts, en ambassadeur van transcendente meditatie. Daarnaast componeert hij ook elektronische muziek (hij nam twee singles op: Good Day Today en I know).

Levensloop

Lynch wilde aanvankelijk kunstschilder worden. Hij volgde diverse kunstacademies, tot hi…Lees verder op Wikipedia