Boek
Nederlands
Als het laatste boek van een beroemde auteur wordt afgekraakt door een belanghebbende criticus, beseft de schrijver al snel dat deze man zijn uitspraak dat zulke schrijvers van de aardbodem moeten verdwijnen wel erg letterlijk bedoelt.
Titel
Het oordeel
Auteur
Dean Koontz
Vertaler
Jan Mellema
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Relentless
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Luitingh, 2009
383 p.
ISBN
9789024528745 (paperback)

Besprekingen

Dean Koontz blijft een van de meest gelezen auteurs in het horrorgenre, al is wat de man schrijft eigenlijk al lang geen horror meer; zijn recentste boeken kan men immers beter catalogiseren als 'bovennatuurlijke thrillers'. Van Koontz weten we wat we kunnen verwachten. Zijn boeken zijn niet echt hoogvliegers en bevatten enkele steeds terugkerende elementen: de strijd tussen goed en kwaad, religie, een scheut al dan niet zieke humor, de onverwachte ommekeer in het leven van een gewone burger, de aanwezigheid van een hond die een belangrijke rol speelt in het verhaal... Erg is dat niet, want elke keer weer weet Koontz ons met spitse dialogen en een behendig opgevoerde spanning in zijn verhaal binnen te zuigen. Dat daarbij soms ongeloofwaardige, bovennatuurlijke zaken aan te pas komen, nemen we er graag bij. Dat is met zijn nieuwste werk, Het Oordeel, niet anders. Cullem Greenwich, bijnaam Cubby, is een gevierd schrijver die net zijn zesde roman uit heeft, getiteld One O' Cloc…Lees verder
De beruchte literatuurcriticus Shearman Waxx heeft de romans van Cullen Greenwich nooit eerder gerecenseerd. Nu hij dat wel doet, boort hij Cullens boek de grond in. Ten onrechte, want de recensie bevat veel fouten. Laat los, adviseren Cullens vrouw Penny Boem en hun geniale zesjarige zoontje Milo. Het loopt compleet mis, als Cullen en Milo een ontmoeting hebben met Shearman Waxx in de toiletten van een restaurant. Waxx zegt maar een woord – “verdoemd” – waarna alles in een stroomversnelling komt. Eens te meer slaagt de veelschrijvende bestsellerauteur erin fans van 'psychopathische' thrillers honderden pagina’s lang aan zijn boek te kluisteren. Angstaanjagend, bedreigend, dodelijk, snel, waanzinnig, gruwelijk: al die begrippen kenmerken het verhaal en zijn inhoud. Dat het hechte, liefdevolle gezinnetje met hond sympathie wekt, biedt – samen met de snedige dialogen en de fijnbesnaarde humor – tegengewicht voor de gruwelen van het Kwaad. Ook de stilaan typerende deus ex machina ontbree…Lees verder

Over Dean Koontz

Dean Ray Koontz (Everett (Pennsylvania), 9 juli 1945) is een Amerikaans fictieschrijver, vooral bekend om zijn populaire thrillers, waar hij vaak elementen van horror, fantasie, science fiction, mysterie en satire in verwerkt. Koontz schreef aan het begin van zijn carrière onder verschillende pseudoniemen, waaronder "David Axton", "Deanna Dwyer" , "K.R. Dwyer" , "Leigh Nichols" en "Brian Coffey".

Hij heeft meer dan 105 romans gepubliceerd, enkele novelles en een collectie van korte verhalen. Van zijn werk zijn meer dan 500 miljoen exemplaren verkocht.

Bibliografie

Romans

Bloemlezing

  • Strange Highways (1994, verhalen) {heruitgebracht in september 2002}

Verhalen

  • "Black River" (1999)
  • "Pinkie" (1998)
  • "Trapped" (1989) {heruitgebracht als stripverhaal in 1992}
  • "Gr…Lees verder op Wikipedia