Boek
Nederlands

Huiveringen

Dean Koontz (auteur)
In een dorpje in Maine gebeuren beangstigende, onverklaarbare zaken; ook een man die er met zijn kinderen op vakantie is, ontkomt er niet aan.
Titel
Huiveringen / Dean Koontz
Auteur
Dean Koontz
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Night chills
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2002
350 p.
ISBN
90-245-3967-6

Besprekingen

Huiveringen is een oud werk van Koontz. Het is de eerste roman van Koontz waarin zijn kenmerkende mix van elementen uit de horrorliteratuur, sciencefiction, thriller en liefdesverhaal tot een boeiend geheel worden verweven. Deze mengeling van genres is later het handelsmerk van Koontz geworden en leidt in zijn recentste werk soms tot herhaling en routine. In dit vroege werk is daar niets van te bespeuren: het enthousiasme druipt er vanaf.

Het verhaal begint wanneer twee personen een chemische vloeistof in het kunstmatige meertje van het stadje Black River, Maine komen lozen. Dit waterreservoir dient zowel voor de waterbevoorrading van de inwoners van het stadje als voor de Big Union-zagerij, het bedrijf dat de mensen van Black River van werk voorziet. Beide mannen krijgen na de volvoering van hun taak een telefoontje, waarop beiden zelfmoord plegen. Buddy, de niet erg snuggere nachtwaker van de zagerij, heeft alles gezien maar vertelt het aan niemand, dorpsidioten worden…Lees verder
In de greep van een ondraaglijke angst voeren ze gruwelijke dingen uit, soms gericht tegen zichzelf. Mensen plegen zelfmoord, het serveerstertje Alice steekt een vleesvork dwars door haar eigen hand heen, en Brenda wordt een soort willoze pop, die zich op commando gedraagt als een hoertje en alles met zich laat doen. Ook Paul en zijn kinderen Rya en Mark die in Black River op vakantie zijn, ontkomen er niet aan. Een aantal gewetenloze wetenschappers blijkt bezig te zijn met experimenten met zogenaamde 'verborgen verleiders', waarmee ze de bevolking van het stadje hersenspoelen. Dean Koontz (1945) schreef al vele succesvolle thrillers en horrorromans en wordt wel met Stephen King vergeleken. Dit verhaal uit 1976 is nu voor het eerst in het Nederlands vertaald. Een vlot geschreven, wat lang uitgesponnen, maar spannend griezelverhaal met wat romantiek en seks als extraatje erdoorheen gemengd. In een voorwoord legt Koontz uit wat verborgen verleiders zijn en hoe men daarmee het gedrag van…Lees verder

Over Dean Koontz

Dean Ray Koontz (Everett (Pennsylvania), 9 juli 1945) is een Amerikaans fictieschrijver, vooral bekend om zijn populaire thrillers, waar hij vaak elementen van horror, fantasie, science fiction, mysterie en satire in verwerkt. Koontz schreef aan het begin van zijn carrière onder verschillende pseudoniemen, waaronder "David Axton", "Deanna Dwyer" , "K.R. Dwyer" , "Leigh Nichols" en "Brian Coffey".

Hij heeft meer dan 105 romans gepubliceerd, enkele novelles en een collectie van korte verhalen. Van zijn werk zijn meer dan 500 miljoen exemplaren verkocht.

Bibliografie

Romans

Bloemlezing

  • Strange Highways (1994, verhalen) {heruitgebracht in september 2002}

Verhalen

  • "Black River" (1999)
  • "Pinkie" (1998)
  • "Trapped" (1989) {heruitgebracht als stripverhaal in 1992}
  • "Gr…Lees verder op Wikipedia