Boek
Nederlands

Tijd van leven

Dean Koontz (auteur)
Kort voor de geboorte van een baby spreekt diens grootvader vlak voor zijn dood een onheilsprofetie over het knaapje uit.
Titel
Tijd van leven / Dean Koontz
Auteur
Dean Koontz
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Life expectancy
Uitgever
Amsterdam: Luitingh, 2005
350 p.
ISBN
90-245-5175-7

Besprekingen

Tijd van leven wordt door Koontz opgevat als een soort autobiografie. De verteller van het verhaal is Jimmy Tock, wiens leven we volgen vanaf zijn geboorte. Het boek is gesteld in de ik-vorm, waardoor we als lezer meteen weten dat, ondanks alle afschrikwekkende gebeurtenissen die in het boek aan bod zullen komen, de hoofdpersoon het overleeft. Koontz verwerkt het sprankje hoop, dat in de meerderheid van zijn meest recente boeken opduikt, van bij het begin in het verhaal. Ook het geloof van de schrijver in de immer triomferende liefde en de uiteindelijke overwinning van het goede op het kwade, zitten in het verhaal vervlochten.

Jimmy Tock wordt geboren op de avond dat zijn grootvader sterft. Op zijn sterfbed voorspelt de grootvader tien dingen over het verdere leven van zijn kleinzoon, waaronder vijf data in de toekomst. Jimmy's vader, Rudy Tock, noteerde ongelovig die vijf data. Rudy denkt al minder aan onzin als grootvader ook het precieze gewicht en de precieze lengte …Lees verder
Jimmy Tock wordt geboren op het moment dat zijn opa sterft. Vlak voor zijn dood doet opa enkele opmerkelijke voorspellingen, onder meer dat zijn kleinzoon in zijn leven vijf vreselijke dagen zal meemaken, hij geeft hiervan zelfs de data. In het ziekenhuis waar Jimmy geboren wordt en opa sterft, is op dat moment ook een clown, Beezo genaamd, aanwezig. Zijn vrouw sterft bij de bevalling van hun zoon, Beezo schiet daarop een dokter en een verpleegster neer en vlucht met zijn pasgeboren baby. Later zullen deze Beezo en vooral zijn zoon in het leven van Jimmy een belangrijke rol spelen. In 1994, twintig jaar na de gebeurtenissen in het ziekenhuis, beginnen Jimmy en zijn familie zich zorgen te maken als de eerste van de door opa voorspelde data steeds dichterbij komt. Vlotgeschreven verhaal, een mix van horror en humor. De Amerikaanse bestsellerauteur (1945) schreef reeds een groot aantal succesvolle thrillers en horrorromans. www.deankoontz.com. Vrij kleine, ruim gezette druk.

Over Dean Koontz

Dean Ray Koontz (Everett (Pennsylvania), 9 juli 1945) is een Amerikaans fictieschrijver, vooral bekend om zijn populaire thrillers, waar hij vaak elementen van horror, fantasie, science fiction, mysterie en satire in verwerkt. Koontz schreef aan het begin van zijn carrière onder verschillende pseudoniemen, waaronder "David Axton", "Deanna Dwyer" , "K.R. Dwyer" , "Leigh Nichols" en "Brian Coffey".

Hij heeft meer dan 105 romans gepubliceerd, enkele novelles en een collectie van korte verhalen. Van zijn werk zijn meer dan 500 miljoen exemplaren verkocht.

Bibliografie

Romans

Bloemlezing

  • Strange Highways (1994, verhalen) {heruitgebracht in september 2002}

Verhalen

  • "Black River" (1999)
  • "Pinkie" (1998)
  • "Trapped" (1989) {heruitgebracht als stripverhaal in 1992}
  • "Gr…Lees verder op Wikipedia