Boek
Nederlands

Wie goed doet

Dean Koontz (auteur)
+1
Wie goed doet
×
Wie goed doet Wie goed doet

Wie goed doet

Genre:
Een eenvoudige Amerikaanse steenhouwer, die wordt aangezien voor een huurmoordenaar, ontdekt dat het doelwit van de te plegen moord een jonge vrouw is.
Titel
Wie goed doet
Auteur
Dean Koontz
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The good guy
Uitgever
Amsterdam: Luitingh, 2007
352 p.
ISBN
9789024560202

Besprekingen

Dean Koontz is al jarenlang een gevestigde naam in het horrorgenre. Zijn boeken vallen zelden tegen omdat zijn verhalen prima in elkaar steken, de stereotiepe horror overstijgen en voor een stevige scheut spanning en ontspanning zorgen. Koontz' succesvolle ingrediënten zijn verder de onderkoelde humor, de keuze om te sympathiseren met de underdog (meestal de modale mens), een virtuoze schrijfstijl zonder veel franjes en de kunst om de lezer steeds weer op het verkeerde been te zetten.

Deze keer is het hoofdpersonage Timothy 'Tim' Carrier, een metselaar, die alle muizenissen uit zijn niet beschreven verleden achter zich heeft gelaten en zich volledig op zijn werk heeft gestort. Uit het metselen haalt hij de nodige bevrediging om zich gelukkig te voelen. Op een doordeweekse avond geniet hij van een welverdiend biertje als een nerveuze man contact met hem zoekt. Op de vraag: "Bent u hem?", antwoordt Tim voor de grap positief, waarop de man een envelop over de bar schuift, terwijl…Lees verder
Tim Carrier leidt een rustig leventje als metselaar in een Californisch stadje. Dan wordt hij in een bar benaderd door een man die hem aanziet voor een ander en hem 10.000 dollar geeft om een moord te plegen. Als vervolgens de moordenaar binnenkomt, ziet die Tim weer aan voor de opdrachtgever. Wat volgt, is een adembenemende jacht. Tim trekt zich het lot aan van het mogelijke slachtoffer, een aantrekkelijke jonge vrouw, die geen idee heeft waarom zij het doelwit is. De moordenaar weet hen steeds weer te vinden en blijkbaar heeft hij connecties in hoge regionen. De schrijver creëert geestige karakters en scherpe dialogen. De moordenaar is een figuur zonder enig gevoel, de hoofdpersoon een goede kerel met een veelbewogen verleden en ook de jonge vrouw verbergt veel tragiek uit haar jeugd. De ontknoping valt iets tegen, maar dat neemt niet weg dat het een van de betere romans van de schrijver is van de laatste jaren, met knappe wendingen in het plot en volop spanning. Vrij kleine druk.

Over Dean Koontz

Dean Ray Koontz (Everett (Pennsylvania), 9 juli 1945) is een Amerikaans fictieschrijver, vooral bekend om zijn populaire thrillers, waar hij vaak elementen van horror, fantasie, science fiction, mysterie en satire in verwerkt. Koontz schreef aan het begin van zijn carrière onder verschillende pseudoniemen, waaronder "David Axton", "Deanna Dwyer" , "K.R. Dwyer" , "Leigh Nichols" en "Brian Coffey".

Hij heeft meer dan 105 romans gepubliceerd, enkele novelles en een collectie van korte verhalen. Van zijn werk zijn meer dan 500 miljoen exemplaren verkocht.

Bibliografie

Romans

Bloemlezing

  • Strange Highways (1994, verhalen) {heruitgebracht in september 2002}

Verhalen

  • "Black River" (1999)
  • "Pinkie" (1998)
  • "Trapped" (1989) {heruitgebracht als stripverhaal in 1992}
  • "Gr…Lees verder op Wikipedia