Boek
Nederlands

Dievenschool op vrije voeten

Dirk Nielandt (auteur), Helen van Vliet (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Titel
Dievenschool op vrije voeten
Auteur
Dirk Nielandt
Illustrator
Helen van Vliet
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008
57 p. : ill.
ISBN
9789027669001

Besprekingen

'Boekbende' is een reeks met boeken voor eerste lezertjes, die alle gekaderd zijn binnen de AVI-niveaus. De presentatie is eenvormig en aantrekkelijk, met een kleurrijk geïllustreerde harde kaft en aan de beide binnenflappen een reeks illustraties, die een beeldende samenvatting van het verhaal geven. Eén boekje valt wat dat betreft uit de toon: in Stinky Bill speelt poker van Martine Letterie staat er slechts één grotere illustratie op de binnenflappen, die wel het verhaal en de sfeer van het boek tracht weer te geven. Dit verhaal haalt zijn kinderlijke maar toch prettige humor uit het gebruik van de (plaats)namen, zoals "Smell City", "Jacques Parfum", "Richard Scheet"...
In Dievenschool op vrije voeten tovert Dirk Nielandt een eigenaardige omgekeerde wereld: Rolf, het hoofdpersonage van dienst, komt uit een dievenfamilie en is bijgevolg voorbestemd om dief te worden. Hijzelf houdt het echter liever op een toekomst als geheim agent, en dat maakt het leven in de dieve…Lees verder
Rolf komt uit een echte dievenfamilie. Daarom wordt hij ook naar de dievenschool gestuurd. Rolf vind het echter heel erg naar wat dieven doen en wil dat helemaal niet. Met de school gaan ze naar een pretpark. De kinderen moeten kaartjes stelen om binnen te komen en vervolgens gaan ze iedereen bestelen. Wie de grootste buit heeft wint. Rolf doet alles om de schade te beperken. Deel uit de serie 'Boekbende'. Met veel humor geschreven verhaal, met vrij volle bladspiegel, AVI-E4. De setting van het verhaal geeft het iets bijzonders. Het einde is plots en erg vergezocht. Elk hoofdstuk bevat één of twee paginagrote afbeeldingen. Op de schutbladen wordt het verhaal in stripvorm verteld. Vanaf ca. 7,5 jaar.

Over Dirk Nielandt

Dirk Nielandt is een Belgische jeugdauteur.

Hij werkt al meer dan tien jaar professioneel als scenarist voor heel wat kinderprogramma's. Hij is ook jeugdauteur en werkte met de scenario-schrijver van de Disney-klassieker Pocahontas en de eerste DreamWorks-animatiefilm The Prince of Egypt.

In de jaren negentig was hij enige tijd hoofdredacteur van het weekblad Suske en Wiske.

Tevens is hij sinds halverwege 2004 de vaste scenarist van de gag-stripreeks Klein Suske en Wiske (vanaf deel 5).

Nielandt schreef ook scenario's voor de Ketnetseries Spring en De 5e boog.

In februari 2006 werkte Nielandt aan het scenario voor de Suske en Wiske-tekenfilm De Texas Rakkers. De film verscheen in juli 2009 in de bioscoop.

Ook schreef hij afleveringen voor Vlaamse politiereeksen, zoals: Witse, Wolven en Code 37.

Verder schreef hij een aflevering voor de 21ste reeks van F…Lees verder op Wikipedia

Suggesties