Boek
Nederlands

Toon kan vliegen : over vliegen

Dirk Nielandt (auteur), Jan Van Lierde (illustrator)
+1
Toon kan vliegen : over vliegen
×
Toon kan vliegen : over vliegen Toon kan vliegen : over vliegen
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Titel
Toon kan vliegen : over vliegen
Auteur
Dirk Nielandt
Illustrator
Jan Van Lierde
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008
27 p. : ill.
ISBN
9789027664150

Besprekingen

Na de uitgave van de eerste zes boeken van de serie Lees en weet in 2006, is na twee jaar een tweede reeks van zes boeken verschenen. Het is een informatieve serie voor beginnende lezers. Deze tweede reeks is geschikt voor lezers op AVI-niveau 3 of 4, dus voor goede lezers eind klas 1 / groep 3, en zeker voor klas 2 / groep 4. De informatie wordt in 22 bladzijden overgebracht middels een verhaal, waarvan de jonge lezers steeds op de linkerpagina een episode lezen. Aan de rechterkant staat steeds een informatieve tekst, die informatie uit het verhaal uitdiept en nog meer informatie toevoegt, en geschreven is op AVI-niveau 6. Dit sluit aan bij het concept van de 'samenleesboeken' dat Zwijsen al eerder introduceerde. Samen lezen en samen genieten van een boek bevordert het leesplezier, is de gedachte hierachter.

De onderwerpen van de serie sluiten aan bij de leefomgeving, interesses en vragen van kinderen, en hebben te maken met activiteiten in de vrije tijd, zoals zwemm…Lees verder
Papa komt enthousiast thuis met vliegtickets voor een verre vakantiebestemming, maar Toon is bang om te vliegen. Eenmaal in het vliegtuig vindt hij het echter zo leuk, dat hij later piloot wil worden! Dit verhaal valt op de linkerpagina's te lezen (AVI-M4). Op de rechterpagina's zijn allerlei wetenswaardigheden en enkele knutseltips over vliegen in brede zin te vinden (AVI-M5). De opzet van dit deel uit de serie 'Lees en weet'* is dat een kind dat leert lezen de linkerpagina voorleest en iemand die dat al wat langer kan de rechter, dit als extra stimulans. Bovendien kan het informatieve gedeelte stimulerend werken bij interesse in het onderwerp, ook voor niet-leesgrage lezers. Het boekje met serie-uiterlijk oogt aantrekkelijk. Het fictieve gedeelte is voorzien van enkele eenvoudige gekleurde tekeningen, het informatieve gedeelte van kleurenfoto's. Een geslaagde uitgave die wat langer meegaat. Vanaf ca. 7 jaar.

Toon kan vliegen

De serie 'Lees en weet' van uitgeverij Zwijsen richt zich op kinderen die leren lezen. Het zijn samenleesboeken, waarbij de beginnende lezer samen leest met een meer ervaren lezer. Op de linkerpagina staat een eenvoudig fictieverhaal (AVI 3) en op de rechterpagina vind je een informatieve non-fictietekst van een hoger AVI-niveau. Elementen uit de fictietekst worden verder toegelicht in de non-fictietekst. Illustraties en foto’s wisselen elkaar af. De lay-out is niet te druk en overzichtelijk. De gekleurde balken aan het begin van elk hoofdstuk komen ook terug in de inhoudsopgave. Zo kan je ze nog gemakkelijker terugvinden. Hoewel de boekjes uit deze serie erg mooi ogen en er heel aantrekkelijk en volledig uitzien, zijn ze misschien toch wat te uitgebreid om echt de leesmotivatie te bevorderen. Lezen en dan nog een boel informatie verwerken is soms wat teveel gevraagd. Papa komt op een dag thuis met een verrassing: hij heeft vliegtuigtickets gekocht. Ze gaan op reis. Voor Toon en zijn …Lees verder

Over Dirk Nielandt

Dirk Nielandt is een Belgische jeugdauteur.

Hij werkt al meer dan tien jaar professioneel als scenarist voor heel wat kinderprogramma's. Hij is ook jeugdauteur en werkte met de scenario-schrijver van de Disney-klassieker Pocahontas en de eerste DreamWorks-animatiefilm The Prince of Egypt.

In de jaren negentig was hij enige tijd hoofdredacteur van het weekblad Suske en Wiske.

Tevens is hij sinds halverwege 2004 de vaste scenarist van de gag-stripreeks Klein Suske en Wiske (vanaf deel 5).

Nielandt schreef ook scenario's voor de Ketnetseries Spring en De 5e boog.

In februari 2006 werkte Nielandt aan het scenario voor de Suske en Wiske-tekenfilm De Texas Rakkers. De film verscheen in juli 2009 in de bioscoop.

Ook schreef hij afleveringen voor Vlaamse politiereeksen, zoals: Witse, Wolven en Code 37.

Verder schreef hij een aflevering voor de 21ste reeks van F…Lees verder op Wikipedia

Suggesties