Duitsland : de macht van Merkel

Dirk Rochtus (auteur)

Duitsland : de macht van Merkel

Historische beschouwing over Duitsland vanaf de eenwording van 1871 tot aan de huidige tijd, met een analyse van de tegenwoordige politieke en economische situatie.
Extra onderwerp
2,5 sterren (Humo)
Titel
Duitsland : de macht van Merkel
Auteur
Dirk Rochtus
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2017
309 p.
Aantekening
Grondig herwerkte en volledig geactualiseerde versie van 'Dominant Duitsland : economische reus, politieke dwerg' (2013)
ISBN
9789460015649 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Moet Europa bang zijn voor een overmachtig Duitsland? Volgens Rochtus niet. Weliswaar uiten buitenlandse pers en politici steeds weer allerlei aantijgingen, maar die zijn vaak gebaseerd op spookbeelden uit een verleden dat het land definitief heeft afgelegd. In twee hoofdstukken traceert Rochtus de wording van het moderne Duitsland. De volgende negen kenschetsen de toestand van vandaag: een stabiele democratie met een enorme economische macht, het opkomende rechtsradicalisme, de erfenis van de DDR, de nog altijd diepe schaduw van Hitler, de relatie met de oosterburen, plaats en functie van de strijdmacht en de soms troebele relaties met sommige andere landen. Rochtus geeft omstandigheden en ontwikkelingen steeds vanuit hun historische wortels betekenis voor vandaag en hun mogelijke richting voor morgen. Een goed geïnformeerd boek, weliswaar zonder illustraties, echter wel met een verantwoording van gebruikte bronnen.

Over Dirk Rochtus

Dirk Rochtus (Bornem, 25 maart 1961) is hoofddocent aan de KU Leuven (campus Antwerpen) en redacteur bij Doorbraak

Biografie

Rochtus werd in 1996 doctor in de Politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen na er een licentiaat Germaanse Filologie en een bijzonder licentiaat Internationale politiek te hebben behaald. Hij geeft sinds 1990 les aan de KU Leuven campus Antwerpen en is er hoofddocent.

Van 1991 tot 2000 was hij coördinator van het Centrum voor Duitslandstudiën waarvan hij mede-oprichter was. In juli en augustus 2002 doceerde hij, als gastleraar, Europese geschiedenis aan de Middle East Technical University in Turkije. Van 2002 tot 2006 was hij extern adviseur voor de Raad van Europa inzake het federale systeem in België en de buitenlandse relaties van Vlaanderen. Van oktober 2000 tot 2006 was Dirk Rochtus ook deeltijds professor aan de Universiteit Antwerpen waar hij lezingen gaf over het B…Lees verder op Wikipedia