Boek
Nederlands

De beschermengel

Dolores Redondo (auteur), Jacques Meerman (vertaler)
Wanneer een jonge inspecteur van politie terugkeert naar haar geboorteplaats in de Spaanse Pyreneee͏̈n om er de brute moord op tienermeisjes te onderzoeken, wordt ze geconfronteerd met haar eigen schokkende familiegeschiedenis.
Titel
De beschermengel
Auteur
Dolores Redondo
Vertaler
Jacques Meerman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El guardián invisible
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2013
409 p.
ISBN
9789023480495 (paperback)

Besprekingen

In de buurt van Pamplona in het Spaanse Baskenland wordt het lijk van een meisje gevonden. Ze is niet zomaar achtergelaten, maar de moordenaar heeft er een huiveringwekkend tafereeltje van gemaakt: haar kleren zijn in flarden gesneden, haar schoenen staan er netjes bij en er wordt een versgebakken txatxingorri (een cakeje uit de streek) op haar kaal geschoren onderbuik gevonden. Inspecteur Amaia Salazar krijgt het onderzoek in handen en ontdekt al snel dat er een maand geleden nog een dergelijke moord is gepleegd. Doordat er elementen uit de Baskische mythologie worden gebruikt, gelooft de plaatselijke bevolking al snel dat de moorden gepleegd zijn door de basajaun, een mythologisch wezen van twee meter lang dat in de bossen ronddwaalt. Niemand heeft de basajaun echter ooit gezien en dus hechten de speurders niet echt veel belang aan deze folkloreverhalen.
De Spaanse setting van De beschermengel is een welgekomen afwisseling in de stroom aan Scandinavi…Lees verder
Eerste deel in de Baskische Baztan-trilogie, die zich afspeelt in de Baztanvallei in de Spaanse Pyreneeën. De hoofdpersoon is de jonge inspecteur Amaia Salazar, geboren in Elizondo in de Baztanvallei. Ze is haar geboorteplaats ontvlucht en woont met haar Amerikaanse man in Pamplona. Dan wordt er een moord gepleegd op een tienermeisje, waarbij de moordenaar het lichaam op mysterieuze ceremoniële wijze op de rivieroever heeft gelegd. De moord brengt Amaia terug naar Elizondo, waar ze wordt geconfronteerd met de spoken uit haar eigen familieverleden. Fascinerende roman, waarin de zoektocht naar een brute moordenaar naadloos aansluit op het ontrafelen van de familiegeschiedenis van de hoofdpersoon, vol tradities, mythes en legendes. Boeiende karakters van sterke vrouwen uit een matriarchale Baskische familie. Mooie beschrijving van de streek, waarin het mythologische aspect uit de Baskische cultuur prachtig verweven is met de hedendaagse realiteit. Afgerond verhaal als eerste deel uit de …Lees verder