Boek
Nederlands
Een vrouw groeit op in een arm, bekrompen dorpje in Zuid-Italië en als ze een relatie krijgt met een welgestelde man, wordt ze van hoererij beschuldigd, terwijl temidden van hevig geroddel en de toorn van de kerk de Tweede Wereldoorlog losbarst.
Onderwerp
Napels, Italië ; 1940-
Titel
De nimf van Napels
Auteur
Domenico Rea
Vertaler
Manon Smits Hilda Schraa
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Ninfa plebea
Uitgever
Amsterdam: Serena Libri, 2018
233 p.
ISBN
9789076270982 (paperback)

Besprekingen

Macho's en madonna's

Roman. In De nimf van Napels vertelt Domenico Rea over een brutaal seksueel ontwaken in een met marginalen bevolkt provinciegat, waar de minste scheve schaats een jonge vrouw duur komt te staan.

Joost mag weten waarom de heldin van Ninfa plebea in de Nederlandse titel naar Napels is overgeheveld. Heeft het iets met het monstersucces van de Napolitaanse romans van Elena Ferrante te maken? Domenico Rea (1921-1994) draait zich alvast om in zijn graf, want hoewel de auteur in die stad werd geboren en er ook aan zijn einde kwam, bracht hij zijn personages veel liever onder op het Zuid-Italiaanse platteland. Sterker nog, het hoofdpersonage van De nimf van Napels heeft de pest aan die 'afgrijselijke' plek: 'Te veel mensen, te veel chaos, te veel lawaai'. De dertienjarige Miluzza is geboren en getogen in Nofi, een fictief provinciestadje dat is geïnspireerd op Nocera Inferiore, het stadje ten zuiden van Napels waar de schrijver zijn jeugdjaren doorbracht.

De nimf van Napels verscheen in 1992, meer dan dertig jaar na zijn debuutroman, Una vampata di rossore (1958), werd bekroond met de prestigieuze Premio Strega en verfilmd door Lina Wertmüller. Het was de tweede e…Lees verder

De auteur (1921-1994) wordt geprezen als een van de beste Italiaanse vertellers van de vorige eeuw. Dit is zijn laatste werk. Het is met recht een staaltje hoogstaande literatuur, waarin ingewikkelde thema's elkaar in een razend tempo afwisselen. Het vertelt over de vrouw Miluzza, opgegroeid in een arm, hardvochtig Zuid-Italiaans dorpje. Over haar strijd met de kerk. Schijnheilige priesters in een tijd van vuilheid, vleselijke lusten, armoede en geroddel. En haar onzedelijke relatie met een welgestelde man, die ervoor zorgt dat ze aan de schandpaal genageld wordt. Dit alles in een tijd waarin de Tweede Wereldoorlog in alle hevigheid losbarst. Het leidt tot een geheel dat verwarrend is, overweldigend, maar vooral op een vreemde manier fascinerend. De lezer wordt tegen wil en dank meegetrokken in de ellende in arm Italië anno 1940, mooi verbeeld door het karakter Miluzza. Zij belichaamt de misère van een heel land in een lastige periode. Niet voor iedereen, maar geweldig voor lezers die…Lees verder

Suggesties