Boek
Engels

The grass is singing

Doris Lessing (auteur)

The grass is singing

Doris Lessing (auteur)
Een heerszuchtige egoi͏̈stische vrouw kan door haar koele ongenaakbaarheid geen contact met haar echtgenoot krijgen en komt voortdurend in conflict met de bedienden op hun farm in Zuid-Afrika
Titel
The grass is singing
Auteur
Doris Lessing
Taal
Engels
Uitgever
London: Flamingo, 1994
206 p.
ISBN
0-586-08924-1

Besprekingen

Dit beroemde boek van een beroemde auteur werd een halve eeuw geleden voor het eerst uitgegeven. Het verhaal speelt zich af in Zuid-Afrika. Mary, een jonge vrouw uit de stad, trouwt met Dick, een berooide boer, en volgt hem naar het platteland. Dick blijkt een mislukking als boer en Mary is al evenzeer een mislukking als boerin, als echtgenote, maar vooral als bazin van inheemse bedienden. De spanning die er is tussen haar en haar zwarte bedienden ontwikkelt zich met een van hen tot een seksuele aantrekkingskracht en vindt tenslotte zijn ontlading in een moord. Het boek begint met de moord op Mary en de omstandigheden rond de ontdekking daarvan en vertelt dan het hele verhaal dat eraan voorafgaat. De setting is een belangrijk element in dit boek. De zinderende hitte, het landschap, het armoedige huis waaraan alle comfort ontbreekt, dragen alle bij tot het gevoel dat een tragisch einde onafwendbaar is. De titel komt uit 'The Waste Land' van T.S. Eliot uit een passage waarin 'het gras z…Lees verder

Over Doris Lessing

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door No machine-readable author provided. Elya assumed (based on copyright claims).

Doris Lessing, meisjesnaam: Doris May Tayler (Kermanshah (Perzië), 22 oktober 1919 – Londen, 17 november 2013), was een Brits schrijfster, in 2007 onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur. Haar werk weerspiegelt diepgaande betrokkenheid bij politieke en menselijke problemen, maar is ook autobiografisch en beschrijft dan haar Afrikaanse jeugdervaringen.

Biografie

Doris Lessing werd geboren als dochter van een Britse officier en een verpleegster. Het gezin verhuisde in 1924 naar Rhodesië (thans Zimbabwe), waar Doris Lessing tot 1949 bleef wonen. Ze volgde er de lagere school en verliet de ouderlijke woning toen ze vijftien jaar was.

In 1937 verhuisde Lessing naar Salisbury, waar ze telefoonoperator werd; ze trouwde daar met haar eerste man, Frank Wisdom. Ze kreeg twee kinderen met hem voordat ze in 1943 van hem scheidde.

In de "communist book club" ontmoette ze haar tweede man, Gottfried Lessing, met wi…Lees verder op Wikipedia