Boek
Nederlands

Cassandra : het verhaal van een tweelingzus

Dorothy Baker (auteur), Harm Damsma (vertaler), Niek Miedema (vertaler)
+1
Cassandra : het verhaal van een tweelingzus
×
Cassandra : het verhaal van een tweelingzus Cassandra : het verhaal van een tweelingzus
Genre:
Titel
Cassandra : het verhaal van een tweelingzus
Auteur
Dorothy Baker 1907-1968
Vertaler
Harm Damsma Niek Miedema
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Cassandra at the wedding
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Nieuw Amsterdam, 2014
255 p.
ISBN
9789046816974 (paperback)

Besprekingen

Hoe goed kun je iemand kennen?

In de roman Cassandra uit 1962 beschrijft Dorothy Baker de gespletenheid van een jonge vrouw die zich niet kan losscheuren van haar tweelingzus. Sinds The New York Review of Books het boek weer in omloop bracht, beleeft het terecht een revival.

Cassandra Edwards is elf minuten ouder dan haar zus Judith. Op de ouderlijke ranch zijn de tweelingzussen geïsoleerd opgegroeid met hun oma en hun ouders, een stel eigenzinnige intellectuelen. Nu zijn ze 24 en scheiden hun wegen. Cassie werkt aan een scriptie en Jude gaat trouwen.

In het eerste hoofdstuk rijdt Cassie van haar universiteit naar de ranch waar de bruiloft zal plaatsvinden. De verloofde van Jude is er nog niet. Tijdens een in cognac gedrenkte nacht overtuigt Cassie haar zus ervan dat het huwelijk niet kan doorgaan. Althans, dat herinnert ze zich bij het ontwaken. Maar hoe goed kun je iemand kennen? Zelfs een zus die uiterlijk gezien een kopie lijkt van jezelf, kan een vreemde zijn, merkt Cassie 's anderendaags. De dag van de bruiloft verloopt niet zoals ze hoopt en ook Jude komt voor een nare verrassing te staan.

Cassandra, oorspronkelijk Cassandra at the Wedding, is de vierde en laatste roman van Dorothy Baker (1907-1968). De Amerikaanse schrijfster insp…Lees verder

Als haar tweelingzusje Judith gaat trouwen reist de Amerikaanse studente Cassandra naar hun ouderlijk huis waar haar vader sinds de dood van hun moeder met hun oma woont, om voor de eerste maal Jack Finch, de verloofde van haar zus te ontmoeten. Ook zal ze bruidsmeisje op het huwelijk zijn. Eenmaal thuis heeft ze erg veel moeite met het huwelijk en hoopt dat Judith van gedachten verandert. Als Jack na vertraging is aangekomen trouwen Judith en hij in stilte op het stadhuis. Thuisgekomen vinden ze Cassie bewusteloos in bed met een lege fles slaappillen. Jack, die arts is, redt haar leven en dan is de vraag of Cassie in staat is te accepteren dat ze haar tweelingzus moet loslaten. De Amerikaanse (1907-1968) is het bekendst door de roman ‘Young man with a horn’ die werd verfilmd. Deze uitstekend geschreven, goedvertaalde roman uit 1962, gebaseerd op haar eigen tweelingdochters, is verrassend modern en blijft boeien door het meesterlijke portret van de soms irritante en egocentrische, maa…Lees verder

Suggesties