Boek
Nederlands

Het is december 2013, orkaan Xaver legt het leven op de Britse eilanden plat en raast richting de Noordzee. Iedereen houdt zijn adem in tot het buiten weer veilig is. Zo ook de Schotse geoloog Margaret Ross, die op het punt stond om naar een congres in Denemarken te vliegen.

Margaret heeft er haar levenswerk van gemaakt om Doggerland in kaart te brengen, een groot gebied midden in de

Onderwerp
Liefde, Natuur, Natuurrampen
Extra onderwerp
4 sterren (De Morgen)
Titel
Storegga
Auteur
Élisabeth Filhol
Vertaler
Eva Wissenburg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Doggerland
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2021
270 p.
ISBN
9789028451193 (paperback)

Besprekingen

De wereld kun je op twee manieren benaderen

Boeken die u inspireren, animeren, affronteren of gewoon om te acclimatiseren. Hoe kun je van een mens houden als je de planeet uitbuit, vraagt Élisabeth Filhol zich af in haar indrukwekkende roman Storegga, die geologie koppelt aan psychologie.

Margaret en Stephen Ross wonen in het Schotse St Andrews, de universiteitsstad waar ze na hun studies zijn blijven hangen. Hij werkt voor Forewind, een firma die een offshore windpark ontwikkelt op de Doggerbank, een gigantische zandbank tussen Groot-Brittannië en Denemarken waar over een jaar of vijf het grootste windpark ter wereld zal staan.

Margaret is dan weer een maritiem archeologe die in diezelfde Doggerbank geïnteresseerd is omdat ze 8.000 jaar geleden, voor de ijskappen begonnen te smelten, nog boven het water uitstak en een bewoond eiland vormde, Doggerland. Ze wil weten wie de mensen waren die daar ooit leefden, maar wordt in haar onderzoek tegengewerkt. Vissers woelen met hun sleepnetten de bodem om, oliemaatschappijen boren er al decennialang naar olie en nu wil Forewind er ook nog eens vierhonderd windmolens in de bodem verankeren. 'Uiteindelijk wordt zo goed als alles verwoest', laat de Franse schrijfster Élisabeth Filhol Margaret verzuchten …Lees verder