Boek
Nederlands

Hitler en de Arabieren

Emerson Vermaat (auteur)
+1
Hitler en de Arabieren
×
Hitler en de Arabieren Hitler en de Arabieren

Hitler en de Arabieren

Historisch overzicht van de verbanden tussen het nazi-gedachtegoed en het optreden van moslimfundamentalisten tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Titel
Hitler en de Arabieren
Auteur
Emerson Vermaat
Taal
Nederlands
Uitgever
Soesterberg: Aspekt, © 2016
190 p. : ill.
ISBN
9789461538789 (paperback)

Besprekingen

In 'Hitler en de Arabieren' legt onderzoeksjournalist Emerson Vermaat verbanden tussen het gedachtegoed van nazi-Duitsland en het optreden van moslimfundamentalisten tijdens de Tweede Wereldoorlog, als het gaat om hun verhouding met de joodse bevolkingsgroep en de staat Israël. De populariteit van Hitler onder de Arabieren was, en is nog steeds, groot. 'Mein Kampf' wordt ook heden ten dage nog altijd gepubliceerd in het Arabisch. De auteur gaat niet alleen in op de bedenkelijke rol van de Palestijnse grootmoefti van Jeruzalem, Haj Amin Husseini, en zijn contacten met Berlijn tijdens de oorlogsjaren, maar hij beschrijft ook Himmlers bewondering voor de radicale islam en de oprichting en de inzet van een moslim-Waffen-SS eenheid, de 'Handschardivision'. Na de oorlog vluchtte een aantal SS-officieren naar Syrië. Vermaat beschrijft hoe mannen als Franz Stangel, Alois Brunner en Walther Rauff een nieuw leven opbouwen in het Midden-Oosten en hoe zij steun verlenen aan Arabische regimes en d…Lees verder

Over Emerson Vermaat

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Cees Molenaars, EO/TROS

John Arthur Emerson Vermaat (Arnhem, 1947) is een Nederlands journalist.

Loopbaan

Aanvankelijk werkte Vermaat als medewerker van de griffie van de Tweede Kamer. Vanaf 1970 ging hij schrijven voor het christelijke opinieblad Koers, maar hij werd in 1984 door de nieuwe hoofdredacteuren Andries Knevel en Ad de Boer op een zijspoor gezet, samen met verschillende andere redactieleden. De toon zou te conservatief van aard zijn en de thema's te eenzijdig. In 1973 kwam hij in dienst van de Evangelische Omroep (EO) als verslaggever voor radio en tv en als (buitenland)commentator, vooral voor het programma Tijdsein. Hij zou tot 1996 bij de EO blijven werken. Hij volgde in die tijd ook een studie internationaal recht aan de Universiteit van Leiden, waarin hij in 1978 afstudeerde. Van 1996 tot 2004 was hij verslaggever voor Twee Vandaag, de tv-actualiteitenrubriek van de EO en de TROS.

Vermaat was politiek actief b…Lees verder op Wikipedia