Boek
Nederlands

Van ASLK tot Fortis : afscheid van een openbare instelling 1935-1998

Erik Buyst (redacteur), Kristof Lowyck (redacteur), Piet Van Bellingen (redacteur)

Van ASLK tot Fortis : afscheid van een openbare instelling 1935-1998

Beschrijving van de rol van de ASLK in het Belgische financiële landschap. Over branchevervaging, de Mammoetwet, de overheidsbank etc. De ASLK hield vast aan haar maatschappelijke rol, aan haar personeelsstatuut en aan haar unieke overlegmodel tussen vakbonden en directie.
Titel
Van ASLK tot Fortis : afscheid van een openbare instelling 1935-1998
Redacteur
Erik Buyst Kristof Lowyck Piet Van Bellingen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Roeselare: Roularta, 2011
380 p. : ill.
ISBN
9789086794294 (hardback)

Besprekingen

In dit rijk geïllustreerde en sterk gedocumenteerde boek wordt de evolutie geschetst die de eerbiedwaardige Algemene Spaar- en Lijfrentekas tussen 1935 en 1988 doormaakte, naar een privébank en verzekeraar, om uiteindelijk op te gaan in een fusie met Fortis. Centraal staan de permanente inspanningen, en zelfs strijd, die de ASLK moest leveren om zich aan te passen aan de snel wijzigende economische, monetair-financiële, maatschappelijke en politieke omstandigheden en aldus te overleven in een context van verscherpende concurrentie en stringentere nationale en internationale verplichtingen.
Van ASLK tot Fortis is ingedeeld in vijf hoofdstukken die elk een tijdvak bestrijken waarin de voortdurende mutaties van de algemene bancaire omgeving werden vertaald in de interne en externe strategie en waarin telkens de kiemen werden gelegd voor een nieuwe fase. In deze evolutie heeft de ASLK toch blijk gegeven van haar vasthoudendheid aan enkele premissen. De eerste is het behoud van…Lees verder

Over Erik Buyst

Erik Buyst (2 juli 1960) is een Belgisch historicus en econoom en gewoon hoogleraar economische geschiedenis aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven. Tot zijn onderzoeksdomeinen behoren de economische geschiedenis, bedrijfsgeschiedenis en de evolutie van huisvesting.

Buyst behaalde zijn bachelorgraad geschiedenis aan de KU Leuven, bekwam een master diploma economie van Northwestern University en promoveerde tot doctor in de geschiedenis in Leuven met een thesis getiteld "Huizenbouw en economische ontwikkeling. Reconstructie en analyse van de bruto binnenlandse kapitaalvorming in woongebouwen in België tussen 1890 en 1960".

Hij werkte van 1989 tot 1993 als senior economist aan de Kredietbank alvorens in 1993 over te stappen naar de academische wereld en aan zijn alma mater de trappen te doorlopen van assistent tot gewoon hoogleraar economie en economische geschiedenis. Hij is sinds 1999 ook als onderzoeksadviseur verbonden aan …Lees verder op Wikipedia