Boek
Nederlands

Singing in the brain : over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen

Erik Scherder (auteur)
+1
Singing in the brain : over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen
×
Singing in the brain : over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen Singing in the brain : over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen

Singing in the brain : over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen

(Populair)wetenschappelijke studie over de relaties tussen muziek en hersenwerking bij gezonde mensen en personen met een hersenaandoening.
Titel
Singing in the brain : over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen
Auteur
Erik Scherder
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2017
431 p. : ill.
ISBN
9789025307035 (paperback)

Besprekingen

Scherder is bekend uit de media (DWDD) en zijn boek 'Laat je hersenen niet zitten' (2014)* was een bestseller. Vanaf zijn jeugd is hij geïntrigeerd door muziek en als neuropsycholoog heeft hij nu alles wat er bekend is over de relatie tussen muziek en hersenwerking op een rijtje gezet. Het is één droge opsomming van vakliteratuur en wetenschappelijke artikelen, met verwijzingen naar delen van de hersenen, die voor de niet-vakman geen gemakkelijke lectuur vormt. Heel interessant om kennis van te nemen, maar saai en niet erg praktisch. Boeiend zijn de hoofdstukken over muziek en dementie, de ziekte van Parkinson, het effect op comateuze patiënten en bij autisme. Enthousiast geschreven met eigen ervaringen, casuïstiek, uitgebreide literatuurlijst en register. Zijn boodschap: muziek is op alle manieren goed voor de hersenen, zoals bewegen dat in zijn eerste boek was. Met illustraties in kleur, voetnoten, een literatuurlijst, register en enkele bijlagen.

Over Erik Scherder

CC BY 3.0 - Foto van/door DWDD

Erik Johan Anton (Erik) Scherder (Amsterdam, 1 december 1951) is een Nederlandse hoogleraar neuropsychologie die verbonden is aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU).

Scherder doorliep eind jaren zeventig de opleiding tot fysiotherapeut en was vervolgens werkzaam in de Valeriuskliniek in Amsterdam. Daarna volgde hij aan de Vrije Universiteit van Amsterdam de studie psychologie, met een specialisatie in neuropsychologie, waarin hij in 1995 promoveerde bij Dick Swaab.

In 2002 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar aan diezelfde universiteit. Daarna volgde een benoeming tot hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit in Groningen (RuG). Enkele jaren later keerde hij terug naar de VU in Amsterdam, waar hij sindsdien als hoogleraar leiding geeft aan de afdeling klinische neuropsychologie. Door beide universiteiten heeft Scherder onderwijsprijzen toegekend gekregen. Zo werd hij in 2008 verkozen tot RuG-Docent van het jaar en won hij in 2009 de V…Lees verder op Wikipedia