Boek
Nederlands

Dune

Ook verschenen als Duin

Frank Herbert (auteur), M.K. Stuyter (vertaler)
Op een onherbergzame woestijnplaneet voert een oude heersersdynastie een hopeloze strijd tegen jaloerse en geraffineerde tegenstanders.
Titel
Dune
Ook verschenen als
Duin
Auteur
Frank Herbert
Vertaler
M.K. Stuyter
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Dune
Uitgever
Amsterdam: Volt, 2021
591 p. : kaart
Aantekening
Nederlandstalige filmeditie
ISBN
9789021425849 (paperback)

Besprekingen

Wanneer je als recensent van sciencefiction en fantasy de 27e druk van de vertaling van Dune ter beoordeling krijgt, overweeg je even een recensie te schrijven zonder die uitgave te lezen. Je hebt het immers al drie of vier keer gelezen, eind jaren '60, toen het nog niet was vertaald, in 1974, toen het boek eindelijk in het Nederlands verscheen, en later ook nog een paar keer. En bovendien heb je ook nog de verfilming gezien, waarin Sting een van de hoofdrollen speelde. Je oordeelt het boek voldoende bekend om het te kunnen bespreken zonder het voor de vijfde keer te lezen. Maar dat voelt toch te veel aan als vals spelen en daarom besluit je tot een compromis; je gaat de eerste honderd bladzijden opnieuw lezen, om de sfeer van Herberts sterrenrijk weer op te snuiven, weer even een blik op de woestijnplaneet Duin te werpen en weggezonken herinneringen aan het boek weer te activeren. En dan word je meteen weer volledig in het verhaal getrokken, want Duin is vanaf het eerst…Lees verder
Met de 'Foundation-trilogie' van Asimov wordt dit boek, dat twee belangrijke sciencefictionprijzen verwierf en waarvan ook een film verscheen, tot de klassieken in dit genre gerekend. In het verhaal wordt verteld, hoe een oude dynastie van heersers een hopeloze strijd voert tegen lage, geraffineerde tegenstanders, die haar ondergang proberen te bewerken. De roman speelt op een onherbergzame woestijnplaneet, waarvan de onafhankelijk denkende bewoners na enige aarzeling de kant van hun souverein kiezen om samen de strijd tegen de indringers tot een goed einde te brengen. Door de fantastische zeggingskracht, de grote verbeeldingskracht en situatietekening weet de schrijver van begin tot einde zijn publiek te boeien. Kleine druk.

Over Frank Herbert

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Uli Kaiser

Frank Herbert (Tacoma (Washington), 8 oktober 1920 – Madison (Wisconsin), 11 februari 1986) was een Amerikaans sciencefictionschrijver. Hij schreef een twintigtal romans en een veertigtal verhalen, maar is voornamelijk bekend van zijn zesdelige epos Dune (Duin).

Na zijn opleiding aan de Washington-universiteit in Seattle studeerde hij psychologie, ecologie en alternatieve energiebronnen. Hij was voornamelijk werkzaam als journalist en redacteur tot begin jaren zestig. Daarna heeft hij zich volledig op het schrijven van romans en verhalen gericht. Herbert is een van de belangrijkste sciencefictionauteurs na 1950. Hij had drie kinderen uit twee huwelijken.

Voor Duin heeft hij een Nebula Award (1965) en een Hugo Award (1966) ontvangen. Het verhaal sluit aan bij zijn belangstelling voor de ecologie en de psychologie, met betrekking tot de locatie en de uitwerking van de personages. In 1984 werd Duin een eerste maal verfilmd onder regie v…Lees verder op Wikipedia