Boek
Nederlands

De duiker in de beerput : sporen van een Duitse jeugd

Horst Mentzel (auteur), Sylvia Wevers (vertaler)

De duiker in de beerput : sporen van een Duitse jeugd

Titel
De duiker in de beerput : sporen van een Duitse jeugd
Auteur
Horst Mentzel
Vertaler
Sylvia Wevers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Kloakentaucher und das rote Kästchen
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Paradigma, 2010
271 p., [8] p. pl.
ISBN
9789049960377 (paperback)

Besprekingen

De Duitse theaterregisseur Horst Mentzel (1941) blikt vanuit zijn woonplaats Antwerpen terug op zijn leven en dat van zijn (voor-)ouders. Autobiografische schetsen wisselt hij af met citaten uit brieven die zijn grootmoeder rond 1926 schreef vanuit het toenmalige Palestina, en van zijn moeder die na de Tweede Wereldoorlog onder uiterst moeilijke omstandigheden het gezin bijeenhield; die herinneren hem aan een jeugd vol ontberingen, strenge straffen en puberale opstandigheid. Rode draad door het boek vormen de ontboezemingen van de auteur over de gestoorde relatie met zijn vader (‘mijn verwekker’), voor en tijdens WO II een fervente nazi, die jarenlang het gezin tiranniseerde. De ik-figuur Mentzel blijft nadrukkelijk aanwezig met oordelen over onder meer de hedendaagse wereldpolitiek vanuit een links-kritische blik, afgewisseld door persoonlijke trivialia en anekdotiek. Daarnaast keuvelt hij over ontmoetingen en producties met bekendheden, van Elias Canetti tot Jos Brink. De lezer krij…Lees verder

Over Horst Mentzel

Horst Mentzel (Bytów, 14 mei 1941 - Antwerpen, 14 december 2020) was een Duits acteur en regisseur die vooral werkzaam was in Vlaanderen, Duitsland en Nederland. Hij was al jaren woonachtig in Antwerpen. Naast rollen in verscheidene films en televisieseries, was Horst Mentzel in hoofdzaak actief als theaterregisseur. Sinds 2006 was hij met pensioen.

Horst Mentzel was van 1984 tot 1992 getrouwd met actrice Greet Rouffaer. Samen hebben ze een zoon Elias Mentzel, die eveneens acteur en regisseur is.

In 2010 bracht Mentzel het boek De duiker in de beerput uit, waarin hij het vooral heeft over zijn moeilijke gezinssituatie ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Filmografie

Films

Televisieseries

  • 1983: Geschiedenis mijner jeugd als kapitein Schmidt
  • 1986: Adriaen Brouwer als Jan van den Bosch
  • 1988: Kle…Lees verder op Wikipedia